Prova pilot a Olot per frenar l’expansió de l’oruga del boix i conèixer-ne el cicle biològic

L’oruga del boix s’ha tornat a detectar als jardins municipals d’Olot. Es tracta d’una espècie exòtica que va arribar a la Garrotxa fa tres anys, s’alimenta de les fulles dels arbres i pot provocar-ne la mort. Abans que tornin a proliferar amb la calor, la comissió de seguiment formada per l’Ajuntament d’Olot, SIGMA i el Parc Natural, amb el suport del Departament d’Agricultura i l’Associació de Professionals d’Espais Verds de Catalunya, han començat una prova pilot que busca conèixer el cicle biològic de l’animal i frenar-ne l’expansió.

L’estiu passat la cydalima perspectalis, coneguda com ‘l’eruga del boix’, va fer estralls en boixedes i jardins i zones verdes de la comarca afavorida per les altes temperatures. A causa de la plaga alguns arbres d’espais públics de la ciutat com la Plaça Clarà o el Parc Nou van quedar-se sense fulles i alguns exemplars com aquest, fins i tot van morir.

La presència d’aquesta espècie exòtica ja és gairebé impossible d’aturar a la Garrotxa, però sí que se’n pot controlar la població. Amb aquesta fi es va crear una comissió tècnica amb representants de l’Ajuntament d’Olot i el Parc Natural que té el suport tècnic del Departament d’Agricultura de la Generalitat. Aquesta comissió ha iniciat aquest 2018 una prova pilot per establir protocols de control. Ara és un bon moment per actuar perquè el fred ha retardat el cicle biològic de les oruges. A més de la cria d’ous, també s’estudiarà el cicle de l’animal i com reacciona als tractaments.  El seguiment ha començat amb una sèrie de trampes com aquesta que es col·loquen als arbres per atraure les papallones mascle. Aquest projecte és possible gràcies a una ajuda de l’Associació de Professionals d’Espais Verds de Catalunya i l’empresa olotina Orius.

Els primers exemplars de l’oruga del boix es van detectar fa tres anys a la zona de Besalú. Es tracta d’una espècie invasora provinent d’Àsia que s’alimenta de les fulles de l’arbre. Ja està present pràcticament a tota la Garrotxa però encara no s’ha extès pel Ripollès. A més, la presència massiva de papallones blanques ha arribat a provocar molèsties als veïns.