Els municipis garrotxins combaten la vespa asiàtica instal·lant trampes en punts estratègics

Els pobles de la Garrotxa comencen a establir estratègies comunes per combatre l’avenç de la vespa asiàtica a la comarca. Ja hi ha quatre municipis que combaten l’espècie amb trampes similars, i d’altres s’interessen per adoptar les mateixes mesures. Hem visitat dos d’aquests pobles, justament en un dia on les trampes han començat a capturar exemplars de vespa asiàtica.

La vespa asiàtica va arribar a la Garrotxa el 2013, i des de llavors han proliferat nius arreu del territori. La seva capacitat d’expansió és tant forta que actualment l’administració i els agents rurals ja ni retiren els ruscs que es van trobant. Davant aquesta situació, els pobles garrotxins han pres la iniciativa, amb una campanya per capturar el màxim d’exemplars de l’espècie durant els propers dos mesos, quan les vespes reines comencen els nous nius. Argelaguer va ser el primer municipi que va posar en pràctica el nou sistema, consistent en la instal·lació d’unes trampes en zones urbanes. Al conèixer la iniciativa, altres pobles com Castellfollit s’han sumat a la iniciativa.

A més de les trampes que han instal·lat al terme municipal, els ajuntaments també reparteixen líquid als veïns que volen tenir-ne, i han posat el mecanisme en indrets properes en àrees boscoses. Precisament, aquesta setmana les trampes han començat a donar resultats positius. Pel que fa a l’afectació que poden tenir altres espècies, els ajuntaments afirmen que la incidència sobre altres insectes és petita, i que en cap cas el líquid afecta a les abelles autòctones. A més d’Argelaguer i Castellfollit, també han instal·lat trampes Tortellà i la Vall d’en Bas, i ja hi hauria quatre municipis més de la Garrotxa interessats en adoptar el sistema.