La Garrotxa és la comarca de la demarcació on més van créixer els delictes el 2017, amb un 11,47% més

Els fets delictius van augmentar a la Garrotxa durant el 2017. La gran majoria dels fets penals que han registrat els Mossos d’Esquadra han estat delictes contra el patrimoni, que inclouen robatoris, estafes, furts i danys. Han augmentat un 11,47% respecte el 2016. Els Mossos han posat en marxa diverses línies per tal de frenar aquest creixement. El primer trimestre de 2018 també s’ha detectat un repunt dels robatoris en domicilis garrotxins que ja s’està estabilitzant.

El 2017 es van registrar a la Garrotxa un total de 2050 delictes, un 11.47% més que l’any anterior. La majoria d’aquests, un 78,6% van ser fets contra el patrimoni, que inclouen robatoris, furts, estafes i danys. Més d’un 13% han estat contra les persones i al voltant d’un 8% es classifiquen com a altres delictes. Els Mossos d’Esquadra treballen en diverses línies per tal de reduïr aquestes xifres.

“El 2017 respecte el 2016 vam tenir un repunt de fets delictius i obviament això no és una bona notícia. Al llarg del 2017 vam posar les eines de prevenció i investigació per aturar les puntes d’augment de determinades tipologies de delicte en què podem actuar de manera directa”.

En el gruix de delictes contra el patrimoni els més comuns són els robatoris amb força, que han crescut un 17%. També han augmentat significativament la Garrotxa les estafes de tipus informàtic o relacionades amb la venda per internet o la clonació de tarjetes. Segons ha explicat Ortiz, es deu a la professionalització dels ciberdelinqüents però també a la manca de consciència dels usuaris.

Pel que fa als robatoris en domicilis, el 2017 van baixar un 16% respecte l’any anterior, amb un total de 123. En el que portem d’any, però, han tornat a créixer sensiblement. De gener a març n’hi ha hagut una trentena en diversos pobles de la Garrotxa. Com a mesura de prevenció els Mossos han augmentat els controls en entrades i sortides de la comarca així com la presència policial als municipis on se n’han detectat.

Mesures com aquestes han fet que en les darreres setmanes s’hagi aconseguit estabilitzar la xifra de robatoris. Els Mossos també fan arribar una sèrie de consells de seguretat a la població per a prevenir-los, com ara millorar els tancaments de les cases, especialment pels accessos de darrera de l’habitatge.