17 voluntaris faran de mentors de famílies refugiades que viuen a la Garrotxa

17 garrotxins participen al programa de mentoratge social a persones refugiades que s’impulsa des de la Secretaria d’Igualtat Migracions i Ciutadania de la Generalitat. És una manera d’afavorir la integració de les persones demandants d’asil passats els primers sis mesos a Catalunya. Ahir els participants al projecte es van trobar per primera vegada amb les quatre famílies que orientaran.

En Jorge Paruta és una de les 24 persones solicitants d’asil que viuen des de finals d’estiu a la Garrotxa. Va haver de marxar de Venezuela, on patia assetjament laboral i pscològic. Després de vendre’s totes les pertinences i passar per múltiples dificultats, va poder sortir del país. La seva família ja està en la segona fase del procés d’acollida a la capital garrotxina.

Actualment hi ha un total de nou nuclis familiars refugiats a la comarca. Viuen entre Olot i la Vall de Bianya i, en una primera fase, comparteixen pisos amb altres persones de diferents nacionalitats. Han arribat a la Garrotxa gràcies al programa estatal d’acollida, que coordina la Fundació CEPAIM i col•labora el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa.

Per tal que la pròpia societat acollidora s’impliqui en la integració d’aquestes persones, la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat va desplegar l’any passat un programa de mentoria que forma part de la segona fase de l’acollida. Voluntaris organitzats en grups dediquen part del seu temps a acompanyar aquestes persones en el seu nou destí. Són garrotxins que després d’un procés de selecció i formació destinen un mínim de dues hores a la setmana a orientar els refugiats en aspectes com trobar oportunitats de feina o integrar-se en el teixit social. Aquest dimecres a Olot s’ha celebrat l’acte d’inici de les trobades entre alguns ells: són quatre grups d’acollida de 17 persones que ajudaran a quatre famílies demandants d’asil.

Però encara s’en necessiten més. Després de l’estiu s’iniciarà un altre procés de formació per a voluntaris. Per apuntar-s’hi cal adreçar-se al Consorci d’Acció Social de la Garrotxa o trucar al 972 26 66 44. També poden fer-ho tots els garrotxins disposats a col•laborar d’alguna manera, com ara llogant un habitatge o oferint feina.

x