L’Ajuntament d’Olot i el Parc Natural impulsen un projecte per retirar les cabanes, els bidons i les tanques dels horts del Montsacopa

Josep Enfrunts, propietari d’uns horts a la falda del Montsacopa: “Uns horts de tota la vida que estan aquí dalt, que ja els portava el meu pare i la meva mare. Tot això sembla que l’Ajuntament s’ha decidit a entrar per netejar-ho una mica i aquests bidons que estan ficats als horts es volen netejar per posar una altre sistema de portar aquesta gestió perquè estigui més bé”

En Josep i la seva germana són propietari d’aquests hort i tenen la gestió cedida a tercers. Estan situats a la falda del volcà Montsacopa, en un lloc molt visible des de qualsevol punt de la ciutat però, sobretot, per aquells vianants que visiten aquest espai natural protegit. L’Ajuntament d’Olot hi vol posar ordre i demanarà retirar les cabanes on s’hi guarden les eines per treballar la terra, els bidons que acumulen aigua de la pluja i les tanques que envolten els horts per reduir l’impacte ambiental.

El director del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Xavier Puig, ha explicat que l’ajut actua sobre aquetes coses. En quan a les barraques fent una neteja però també definint un element més estàndard, amb uns materials i una forma de caixa d’eines, més que no pas la barraca. Això es definirà en aquest projecte. I l’altre aspecte que es treballarà serà la posada en marxa d’una xarxa d’aigua destinada a reg perquè la gent no tingui la necessitat de construir estructures i posar dipòsits per recollir aquestes aigües”.

Una subvenció de 35 mil euros del departament de Territori i Sostenibilitat més una altra de 15 mil euros més de l’Ajuntament d’Olot permetran actuar en aquest espai. Durant els últims anys s’han fet diverses actuacions per posar en valor l’espai natural del volcà Montsacopa d’Olot amb l’objectiu de dignificar l’entorn. És aquest precisament la finalitat que persegueix el consistori i el parc natural. Des de l’Ajuntament d’Olot recorden que aquesta actuació s’emmarca en una acció que ja es va començar fa temps. Estanis Vayreda, regidor de Promoció de la Ciutat, Comerç i Turisme, ha concretat que “potser la més destacada ha estat posar en funcionament l’espai de bar i restauració, els lavabos, millorar l’espai del fortí, millorar la capella de Sant Francesc, adaptar l’espai a les persones amb mobilitat reduïda, tota la millora del con volcànic perquè la greda ho estava desestabilitzant, vàrem fer la gradera de darrera el cementiri, hem posat bancs i il·luminació…”.

Vayreda també ha apuntat que des d’Urbanisme de l’Ajuntament d’Olot actuaran en alguns horts que s’han desenvolupat sense permís del propietari i que estan situats en un altre punt de la falda del volcà.

 

x