Olot aprova un pla per poder inspeccionar pisos buits de la ciutat i ampliar el parc d’habitatge públic

Olot és, juntament amb Barcelona, ciutat pionera a Catalunya en matèria d’habitatge. Ha aprovat un pla per a la mobilització de l’habitatge on s’hi detallen els passos a seguir en els procediments d’expropiació temporal de pisos buits i les possibles sancions a grans tenidors i entitats bancàries. El procés començarà amb la inspecció d’onze pisos, amb l’objectiu final d’ampliar el parcd’habitatge públic.

Segons dades de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya a Olot hi ha almenys 103 pisos buits, 11 dels quals tenen cèdula d’habitabilitat. Aquests seran els primers que s’inspeccionaran després que a l’últim ple del consistori s’aprovés el Pla per la Mobilització de l’Habitatge i Programa d’Inspeccions d’habitatges buits 2018-2019. L’aprovació del document és un pas necessari poder començar amb garanties els procediments d’expropiació temporal de pisos buits fins a arribar, si cal, a sancionar grans tenidors i entitats bancàries. El regidor d’Habitatge de l’Ajuntament d’Olot, Jordi Alcalde, va explicar al darrer ple que aquest nombre de pisos és significatiu per començar, tenint en compte que fins ara cap ciutat ha pogut tirar endavant expedients sancionadors a propietaris.

La proposata es va aprovar per unanimitat malgrat que els partits de l’oposició van considerar reduït el nombre de pisos amb què s’iniciarà el procés. La CUP va insistir en la gravetat del problema de l’habitatge a la ciutat i va trobar a faltar un calendari en l’aplicació del pla.

Jordi Alcalde, el regidor de l’àrea, va respondre que per ara el consistori i l’Oficina d’Habitatge d’Olot desconeixen quant temps es podrien allargar els tràmits i  que per això no és possible marcar dates concretes. L’aprovació del Pla per a la Mobilització de l’Habitatge no va ser l’únic punt del ple encarat a fer créixer el parc d’habitatge de la ciutat. També es va confirmar la compra d’un pis al número 20 de l’Avinguda Santa Coloma, titularitat de Santander Consumer, per destinar-lo a emergències habitacionals.