Argelaguer i Santa Pau aplicaran el sistema de pagament per generació de residus a partir de l’any vinent

Dos terços de la població de la Garrotxa no separa les deixalles o ho fa de manera errònia, segons el Sigma, el consorci que gestiona els residus a la comarca. Aquesta realitat haurà de canviar ben aviat perquè així ho estipula una normativa europea. Per fer-ho els garrotxins haurem de canviar la manera que tenim de separar les deixalles. Avui els expliquem quan, com i amb quin termini ho haurem de fer.

Des de 1994 els ciutadans han de reciclar separant el residus entre els diferents contenidors: cartró, vidre, plàstic, orgànic i resta. Fins avui, però, les campanyes de conscienciació no han acabat de ser efectives. Tant és així que en aquest moment només el 35% dels garrotxins reciclen les deixalles que generen, una xifra que encara està lluny del 50% que s’haurà de reciclar l’any 2020 segons una normativa europea. Un estudi fet pel consorci Sigma demostra que la majoria dels veïns no reciclen o no ho fan correctament. En declaracions al programa ‘Pros i Contres’ d’OLOT TELEVISIÓ, el director del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa -Sigma-, Francesc Canalias,  “una de les preguntes que hem fet és si la gent reciclava. És curiós veure que el 80% de la gent et diu que està reciclant, quan en realitat recuperem el 34% del material de manera selectiva. Què passa amb el 50%? Passa que probablement entenen que el medi ambient s’ho mereix però a l’hora d’estar a casa i tenir cubells fa molta mandra i ho deixen de fer”.

Per tal de canviar la tendència els ajuntaments han acordat un nou sistema per gestionar el reciclatge. Dels 21 municipis la gran majoria podria optar perquè els ciutadans disposin d’una targeta electrònica de control. Besalú és, de moment, l’únic que s’ha pronunciat per un sistema diferent, el porta a porta. Canalias ha concretat que d’aquesta manera es podrà saber qui recicla malament o no ho fa. Canalias afegeix que si hi ha un 35% de persones que separen alguna avantatge ha de tenir. O, més ben dit, alguna penalització han de tenir els que no separen. Per tant, tirarem això endavant. Hi ha dos ajuntaments, que són Santa Pau i Argelaguer, que s’han ofert voluntaris per començar a treballar en aquesta dinàmica el 2019. De tota manera nosaltres estem treballant en aquest procés de canvi a dos o tres anys vista. 2018, 2019 i 2020.”

Així doncs a partir de l’any vinent els veïns de Santa Pau i Argelaguer que no separin correctament les deixalles seran penalitzats amb el rebut anual. Paulatinament tots els municipis s’adaptaran al sistema. Olot, concretament, està revisant de quina manera es gestionarà a partir d’estudiar uns barris concrets com, per exemple, Pequin i Sant Miquel. Per Francesc Canalias “estem mirant de fer un barri difícil. Hem fet una prova a Argelaguer i ha funcionat. Però és fàcil. Com es comporta aquest model en blocs de pisos amb immigració, amb situacions d’estrès? És el que volem comprovar. Tenim un contenidor tancat i si ens deixa les bosses a terra crearà una situació insuportable”.

Tot plegat permetrà allargar 20 o 25 anys la vida de l’abocador de Beuda. Ara bé, el nou sistema de reciclatge va lligat també a la construcció de la planta de triatge a Sant Jaume de Llierca. El director del consorci Sigma ha assegurat a Olot Televisió que l’any 2020 hauria d’estar en funcionament. Això significa que les obres haurien de començar a mitjans de l’any que ve.