La bretxa salarial i el sector de l’hosteleria i el comerç, els principals reclams de la manifestació d’aquest 1 de maig a Olot

Com cada 1 de maig, desenes de persones han sortit al carrer per reivindicar els drets socials dels treballadors, enguany posant l’accent en el rol de la dona, i en els joves.

Desenes de membres de la Plataforma d’afectats per l’Habitatge (PAH) i de la Confederació Nacional del Treball (CNT) s’han manifestat aquest 1 de maig, dia del treballador, a Olot, per reivindicar els drets socials de la classe obrera. És el 4rt any que s’organitza aquesta manifestació, que enguany ha arrencat a l’església de Sant Esteve.

Els manifestants han recorrecut el carrer de Sant Esteve i el carrer Major, reclamant millors condicions laborals i posant especial èmfasi al rol de la dona. I és que la sentència de La Manada també ha sigut un dels temes comentats a la protesta, ja que s’ha fet una crida per una justícia justa, per unes lleis que vetllin per la seguretat de les dones i per aturar les agressions sexuals.

Així mateix, també han recordat que les dones cobren entre un 20 i un 30% menys que els homes que ocupen el mateix lloc de treball que elles, i han reclamat que s’acabi aquesta bretxa salarial. En aquest sentit, han destacat que els joves, malgrat la reforma legal del 2012, segueixen amb unes condicions indignes que els impedeixen independitzar-se i formar una família.

El sector de l’hosteleria i el comerç ha sigut també un dels altres aspectes laborals en els quals la CNT hi ha volgut posar l’ull, ja que 1 de cada 4 llocs de treball de la Garrotxa formen part d’aquest sector, i han subratllat que aquest viu en unes condicions per sota del conveni. Per això, han demanat que hi hagi una millor qualitat de vida que permeti fer una conciliació familiar que, ara per ara, és inexistent.

Per la seva banda, la PAH ha continuat exigint el dret a l’habitatge, la garantia de subministraments, i el lloguer social. A més han reclamat que el Tribunal Constitucional pari de tombar les lleis que els protegeixen.