Els grans productors, els primers en aplicar el porta a porta a Besalú

Besalú s’avança en matèria de residus i tira endavant l’aplicació del porta a porta. Aquest mes de maig han començat la campanya informativa als grans productors, és a dir, les empreses i establiments comercials, seran els primers en portar-lo a terme. L’Ajuntament preveu que a l’octubre també estarà implantat a totes les llars del municipi.

La Garrotxa passa per un moment clau pel que fa a la gestió de residus. Diversos pobles de la comarca han participat en proves pilot que han d’ajudar a decidir quin o quins models s’han d’aplicar, amb l’objectiu d’arribar a reciclar el 50% de les deixalles, com marcarà la normativa europea a partir del 2020. Per ara només Besalú ho té clar: ha decidit avançar-se i apostar pel ‘porta a porta’. El sistema implica que els veïns treguin  periòdicament els contenidors de les diferents fraccions davant els seus domicilis.

En els darrers mesos el consistori besaluenc ha treballat en els tràmits previs a l’aplicació, que passa per informar a la ciutadania.  Durant el mes de maig, es començarà per les empreses del municipi.

Fina Surina, Regidora Ajuntament de Besalú: Començarem ja aquesta campanya informativa iniciant visites porta a porta als establiments comercials i empreses, els grans productors. Les necessitats que tenen són diferents que les de les llars on hi ha famílies.

D’acord amb aquest primer pas, els grans productors seran els primers en funcionar amb el sistema porta a porta. De fet, als comerços del centre històric ja fa temps que s’utilitza en la recollida del paper, el cartró i els envasos que generen. Tot i així, l’Ajuntament de Besalú no vol córrer i treballa per tenir 100% implantat el porta a porta de cara a l’octubre.

Fina Surina: Ens hem donat de marge aquest temps per fer la transcisió perquè ens sembla que a l’estiu és una època complicada. Per això posem com a data límit l’octubre, passat l’estiu i la Festa Major.

Amb aquestes mesures Besalú busca augmentar el tant per cent de recliclatge amb una millor separació de residus orgànics, vidre, paper, cartró i envasos, però també vol conscienciar la població sobre la importància de reciclar l’oli o les piles.