Sant Jaume de Llierca reclama a l’Estat un milió d’euros acordat fa una dècada per arreglar el carrer Major abans de transferir la via

Fa deu anys que Sant Jaume de Llierca espera que l’Estat aboni un milió d’euros per arreglar el seu carrer Major: la via forma part de la Nacional 260, i és dels pocs trams que no s’ha transferit als municipis. Ara, el Ministeri de Foment vol traspassar-la a canvi de desencallar una llicència d’obres, però l’Ajuntament no vol ni sentir-ne a parlar fins que es rebin els diners compromesos.

Entre Portbou i Camprodon, la majoria de trams de la Nacional-260 són de titularitat municipal; en canvi, la travessera de Sant Jaume de Llierca, el seu carrer Major, encara depèn del Ministeri de Foment espanyol. Segons l’Ajuntament, es troba en un estat pèssim: fa molts anys que no rep cap inversió, tot i el compromís acordat l’any 2008 i publicat al Butlletí Oficial de l’Estat del mateix any d’atorgar una subvenció d’un milió d’euros per fer millores a la via. Però aquests diners no han arribat mai, i ara el Ministeri vol transferir la travessera per desencallar un permís d’obres que no aprova i sense aportar la quantitat estipulada ara fa una dècada.

Jordi Cargol, alcalde de Sant Jaume de Llierca: “el Ministeri ens condiciona el donar el permís d’obres corresponent a un privat a canvi d’acceptar que ens transfereixin la travessera. Nosaltres no ho acceptarem si no hi ha la compensació econòmica necessària per millorar la travessera i el seu futur manteniment.”

El carrer Major de Sant Jaume de Llierca presenta moltes deficiències: les alçades de les voreres molesten els veïns, i presenten sots, però l’Ajuntament no hi pot actuar al ser de titularitat estatal. A més, hi ha un greu problema amb les aigües brutes i el seu sanejament, que passa pel subsòl. Tampoc hi ha una xarxa correcta d’embornals, i existeixen deficiències en la canonada principal d’aigua. Malgrat les necessitats, l’Ajuntament només acceptaria parlar de la transferència de la travessera si l’Estat compleix amb els seus compromisos, ajornats per la crisi econòmica i dels quals es vol desentendre, segons el consistori.

L’Ajuntament vol desencallar el tema, i ha demanat una reunió amb el Ministeri de Foment per resoldre els problemes que pateix el carrer Major de Sant Jaume de Llierca, la via més transitada del poble.