L’Escola Pla de Dalt és la segona d’Olot en disposar d’un termocompostador de matèria orgànica

Avui s’ha presentat el projecte de reciclatge de la matèria orgànica a l’escola Pla de Dalt d’Olot. Allà s’hi ha instal·lat un termocompostador giratori, un aparell que permet convertir la fracció orgànica en adob. És la segona escola de la ciutat en disposar d’aquest sistema, que ja funciona al Bisaroques amb molts bons resultats, i l’Ajuntament vol desplegar el sistema a altres centres educatius.

L’Escola Bisaroques d’Olot va ser l’encarregada d’iniciar un projecte pilot sobre el reciclatge de matèria orgànica; mitjançant un termocompostador giratori, els alumnes van poder abocar prop de 300 quilos de fracció orgànica en els primers sis mesos de funcionament, i gràcies al sistema es van aconseguir 200 quilos d’adob. Davant aquests resultats, el projecte es desplega ara a un altre centre educatiu: l’escola Pla de Dalt. Els encarregats de fer-lo funcionar són els mateixos alumnes de quart, cinquè i sisè, en coordinació amb el menjador del centre escolar.

 

El compostatge es realitza de forma natural: la matèria orgànica del menjador es tanca a l’aparell, i allà està permanentment airejada. La temperatura a l’interior ronda entre els 25 i els 55 graus, i va girant per barrejar la fracció. Amb el compost obtingut, tant l’escola com la ciutat es beneficien del material reciclat.

Jordi Alcalde, regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Olot: “Per una part el compost va a l’hort de l’escola i al jardí; a més, els nens se’n poden emportar a casa gràcies a unes bosses que es reparteixen. I l’Ajuntament també n’agafa per fer-lo servir en els diferents espais verds de la ciutat”.

El projecte d’autocompostatge de l’escola Pla de Dalt s’ha presentat coincidint amb el dia internacional del reciclatge, que es celebrarà el proper 17 de maig. A Olot es recull un 34% de material a través dels contenidors del carrer, una xifra que s’eleva vuit punts quan es destria el material de la deixalleria. L’objectiu de la ciutat és arribar al 60% global l’any 2020.