Riudaura exhibeix la seva peça folklòrica més preuada: el Ball del Gambeto

La Festa del Roser de Riudaura ha culminat aquest diumenge amb el tradicional Ball del Gambeto i la proclamació dels nous hereu i pubilla del poble. Ha estat ser el tercer dia d’un cap de setmana farcit d’activitats per a tots el públics en aquest municipi garrotxí, que ha servit també per tancar les votacions del primer pressupost participatiu de Riudaura.

Una tradició de fa més de cinc cents anys. El temps no ha gosat interrompre el Ball del Gambeto de Riudaura, l’acte que ha tancat la Festa del Roser del poble.

David Jané, alcalde de Riudaura: “El Ball del Gambeto és el moment més important de l’any, segurament, a Riudaura”.

Josep Maria Coma fa quaranta anys que el balla i encara avui ho viu com si fos la primera vegada.

Josep Maria Coma, ballador del Ball del Gambeto: “Això (acariciant-se el cor) aquí dintre és la pera, és fantàstic. És una cosa molt alegre pel poble i pels qui ho ballem. És un ball del segle XIV i hi participa la gent del voltant i es va emplenant la plaça”.

David Jané, alcalde de Riudaura: “El ball el fan vuit parelles, les quatre principals marquen el pas i després hi ha les quatre secundàries. La part més bonica és la part final del ball, en la que els balladors surten a buscar gent del poble per continuar el ball, acaba la plaça amb tot el poble ballant en rollana”.

La jornada ha comptat amb sardanes i ha servit també per tancar les votacions dels primers Pressupostos Participatius del poble i per fer el relleu de l’hereu i la pubilla. En un acte, en que l’alcalde de Riudaura, David Jané, ha lamentat que encara avui hi hagin polítics empresonats. La Lídia Soler i en Jordi Coromina han donat pas a la Júlia Comerma i l’Aniol Galobardes, la nova pubilla i el nou hereu de Riudaura.

Com és tradició el Ball del Gambeto s’ha tancat amb el públic afegint-se a la plaça a ballar, pocs són els que se’n van escapar. La Festa del Roser de Riudaura ha comptat amb una pila d’actes durant tres dies: per exemple un joc de ‘paintball’ làser que va comptar amb una alta participació.