Un 8% dels veïns amb dret a vot escullen les sis accions dels primers Pressupostos Participatius d’Olot

Les votacions dels veïns i veïnes de Batet i dels barris Bonavista, Les Fonts, Pequín i Sant Roc han servit per escollir 6 propostes de les 15 finalistes que s’havien portat a votació en els primers Pressupostos Participatius d’Olot. 772 persones han expressat la seva opinió, les quals representen un 8% del cens. Segons l’Ajuntament una xifra alta en comparació amb altres municipis catalans que han realitzat iniciatives similars.

Olot ha completat els seus primers pressupostos participatius fent públiques les accions escollides entre les 15 finalistes que van sortir de més de 400 trobades amb els veïns dels barris de Bonavista, les Fonts, Pequín, Sant Roc i el nucli de Batet. El procés de votació ha estat obert del 5 al 20 de maig a través d’Internet i podien votar tots els majors de 16 anys empadronats a les zones seleccionades en aquesta primera edició.  Hi han participat 772 persones de les 9.662 que estaven cridades a votar, una xifra que l’Ajuntament valora positivament.

Josep Maria Coma, Regidor Participació Aj. Olot: “Uns resultats de molt èxit si ho comparem a ciutat semblats a nosaltres. Poblacions importants estan al voltant de l’1 o el 2 de manera que un 8% és molt positiu”

Erika Zárate, Cooperativa Resilience Earth: “Tenir presència als barris és molt important especialment si és de forma continuada, amb reunions petites i entrevistes en associacions vàries”

Les propostes triades, que s’executaran durant el 2018, són sis, que superen en 2.518 euros el pressupost total de 100.000. La més votada, que ha recollit 269 vots, és el circuit natural Moixina- Pla de Llacs. Està valorada en gairebé 40 mil euros i consisteix en la recuperació del camí que voreja el rec que uneix la carretera del Triai i el Mas la Fumarola. El projecte també inclou la construcció d’un balcó mirador al camí que va des del Mas Fàbrega fins al Mas Cadevall.

Josep Comas, Associació Veïns les Fonts: “És un projecte amb llarg recorregut en una zona que s’havia protegit però va quedar abandonada. Mica en mica la podrem anar millorant”

Com a segona idea més votada, amb 261 vots i un cost de 5.000 euros, s’ha decidit impulsar les ‘Jornades de la dona’, espais d’intercanvi als 5 barris per potenciar la igualtat de gènere i el paper de les dones. El tercer projecte que es portarà a terme té a veure amb la mobilitat a la zona de Bonavista i les Fonts. Anomenat ‘Olot amb bicileta’, costarà uns 39 mil euros i ha rebut 254 suports.  Consisteix en millorar la connectivitat del bicicarril actual millorar recuperant el camí de Can Serra i i augmentar la senyalització i l’aparcament per a aquests vehicles.

Els votants han triat com a quarta proposta fomentar la comunicació entre el consistori i els barris a través de xerrades informatives sobre els serveis públics que ofereix l’Ajuntament, posant l’atenció en aspectes socials i de salut. Una acció valorada en 5.300 euros i que han votat 240 persones.

La cinquena acció va encaminada a donar resposta a una demanda dels veïns de Bonavista: disposar d’un espai de trobada a l’aire lliure. 191 vots han estat favorables a crear un espai de lleure dinamitzat al parc del carrer Gòdua del barri olotí. Entre d’altres accions, s’hi posaran arbres i taules de pícnic, amb un cost total de 6 mil 400 euros. Del consell d’infants de l’Escola de Sant Roc neix la darrera idea que tirarà endavant: crear un nou membre per la faràndula del barri de Sant Roc, valorat en 6.400 euros i amb 188 vots.

Les sis accions seleccionades tenen influència en cadascuna de les cinc zones veïnals de la ciutat que participaven del pressupost aquest 2018. Cal destacar també que dues de les propostes que es trobaven dins el rànquing de finalistes,  ‘Parcs innovadors i saludables’, de 40.000 euros i ‘Com tenim i volem el barri?’, de 20.000, s’han descartat perquè no es podien encabir en el pressupost. Han rebut 200 i 243 vots respectivament.  El 2019 i el 2020 els Pressupostos Participatius es faran a la resta de zones de la ciutat.

 

 

x