La Policia Nacional investiga un estudi que la Diputació de Barcelona va encarregar a IGFA, de les Preses, per un projecte a Costa Rica

La Unitat de Delinqüència Econòmica de la Policia Nacional investiga un contracte que la Diputació de Barcelona va encarregar a l’empresa IGFA de les Preses per fer un estudi de la gestió de residus de la població de San José, a Costa Rica. Segons ha pogut saber Olot Televisió aquest és el motiu pel qual els agents han entrat aquest dijous al migdia a l’empresa de la Garrotxa.

L’empresa Instal·lacions, Gestió, Formació i Assessorament, IGFA, de les Preses, es dedica, entre altres activitats, a la gestió de residus. De fet en aquest moment treballa per diferents administracions catalanes per gestionar les deixalles. Però aquest no seria el motiu pel qual la policia es va personar a les instal·lacions de l’empresa.

Segons ha pogut saber Olot Televisió fa tres anys la Diputació de Barcelona va encarregar a l’empresa un estudi per la gestió dels residus de la localitat de San José, que és la capital de la República de Costa Rica, en el marc d’un treball englobat en un dels projectes de cooperació al desenvolupament que s’impulsa de de la Diputació de Barcelona. Es tractaria d’un contracte dels anomenats ‘menor’, d’una quantia de menys de 20.000 euros.

Segons fonts consultades per Olot Televisió, els agents han entrat aquest dijous al migdia a l’empresa per requerir la documentació únicament d’aquest projecte, concretament la relació de factures. Aquest seria un dels projectes de desenvolupament que la Diputació de Barcelona desenvolupava a l’Amèrica Llatina, el Marroc i Bòsnia, entre d’altres. L’exdirector de Relacions Internacionals de l’organisme, Jordi Castells, seria la persona que hauria proposat o aprovat tots els projectes avalant l’experiència de les empreses per portar-los a terme, tot i que algunes no en tenien cap. Segons la Fiscalia Anticorrupció, els diners que s’haurien d’haver destinat per a projectes de cooperació, com el d’IGFA, haurien acabat en comptes bancaris personals d’alguns investigats. Algunes fonts apunten que també s’haurien fet extraccions de diners en efectiu sense un destí clar.

L’operació d’aquest dijous, anomenada Estela, ha estat coordinada pel jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona i la Fiscalia Anticorrupció.

Per tant, de concretar-se aquesta informació, l’entrada d’agents de la Policia Nacional a l’empresa de les Preses no tindria res a veure amb el cas del 3% sobre el presumpte finançament il·legal de Convergència.

x