Veïns i administració reconeixen que els primers pressupostos d’Olot han apropat el ciutadà a l’Ajuntament

Per primera vegada l’Ajuntament d’Olot ha impulsat uns pressupostos participatius que han tingut molt bona participació si ho comparem amb les experiències en d’altres ciutats europees. Més enllà dels projectes aprovats i de la quantia hem volgut fer un pas més per saber què ha suposat pels veïns aquesta primera experiència. El resultat és una millor relació amb l’administració i consciència de participació.

Fins fa ben pocs els ciutadans només podien tenir veu i vot en unes eleccions municipals per donar la seva opinió sobre els temes de futur a pobles i ciutats. A dia d’avui la realitat és ben diferent. Demanar als veïns que decideixin de quina manera es gasten una part dels diners del pressupost s’ha convertit en una pràctica habitual en diversos municipis. A Olot han fet la primera experiència aquest 2018 i el resultat és positiu. Participació dels veïns per decidir projectes i més implicació en la relació amb l’ajuntament. Els veïns del barri de Pequín són del parer que els pressupostos participatius ha demostrat una voluntat de l’administració d’escoltar els veïns. Fins i tot aquest aprenentatge els ha beneficiat com a entitat.

Per Jaume Cos, de l’associació de veïns del barri de Pequín d’Olot, reconeix que a “Pequín l’associació estava fluixeta i les activitats les portava gent concreta. Això ens ha servit per reactivar el barri. Hem passat d’una junta de quatre o cinc persones a afegir-nos una colla de gent que reactivarà el barri. Hem demanat un local a l’ajuntament. Ens ha implicat a tots”.

Cos considera que aquesta participació fins i tot hauria d’anar més lluny i acostumar als veïns a ser més actius en moments que cal plantejar accions de barri. Aquest sentiment també el tenen a Batet de la Serra, que també ha format part dels primers pressupostos participatius. Reconeixen que els habitants de al zona coincideixen al llarg de l’any però que ho fan de manera puntual, coincidint amb les festes que s’hi celebren, però mai havien participat en una dinàmica com aquesta.

Gemma Canalias, de Batet de la Serra, creu que “ha canviat la relació. En aquests pressupostos hi ha un procés de transformació de relació amb l’ajuntament. Al mateix temps també cal fer un treball de pedagogia perquè a mesura que es feien reunions hi havia menys gent cada cop”.

Des de l’equip de govern destaquen l’intercanvi d’informació que han motivat els primers pressupostos participatius d’Olot perquè ha suposat una relació més estreta entre veïns i administració.

El regidor de Participació de l’Ajuntament d’Olot, Josep Maria Coma, “aquesta ha estat una molt bona manera d’arribar fins al fons. A vegades t’arriben coses via ‘Ciutat dels detalls’, però en aquest cas és anar de la mà per saber directament què es necessita fent un treball de camp amb un intercanvi d’opinions”.

El regidor ha afegit que a partir d’aquesta acció caldria no aturar-se i millorar-la.