Una vintena de professionals de salvament i sanitaris s’especialitzen en rescats de muntanya a la Garrotxa

Cada any el número de rescats a muntanya creix entre un 4 i un 7%, i en paral·lel augmenta la necessitat de tenir professionals preparats per dur a terme aquestes operacions. A la Garrotxa cada any hi té lloc un curs per formar a bombers, agents forestals i personal sanitari en aquest sentit, i aquest 2018 hi han participat una vintena d’alumnes.

A l’interior d’una cova de l’Alta Garrotxa hi acostuma a haver un ambient somort, però no és el que es respira en aquesta ocasió. S’ha de rescatar un espeleòleg en un avenc on a estones hi ha només mig metre d’alçària. Però per a dur a terme aquest salvament, cal disposar d’una preparació prèvia, si es vol treure l’afectat sa i estalvi. Per sort, això és un simulacre, i aquesta formació és la que estan rebent la vintena d’alumnes de la Fundació Universitària del Bages. Són professionals del món sanitari, forestal i de salvament, que aprenen tècniques de rescat per dur-les a terme quan la situació ho requereixi.

 

El curs consisteix en deu sessions, que es divideixen en un període de formació hivernal i una etapa formativa d’estiu que es desenvolupa a la Garrotxa. Aquí, es rescata el ferit hipotètic de coves, barrancs i muntanyes. L’aprenentatge professional és cada vegada més necessari: any rere any augmenten els rescats a muntanya.

Joan Casadevall, metge del Grup de Rescat d’Actuacions Especials dels Bombers: “Cada any el número de rescats a muntanya creix entre un 4 i un 7%, i per aquest motiu cal tenir professionals preparats per a qualsevol actuació en aquest sentit”.

Aquesta formació a la Garrotxa es duu a terme amb la col·laboració dels Ajuntaments de Beuda, la Vall de Bianya, el Consorci de l’Alta Garrotxa, el Centre Excursionista Olot i Aresta.