El Síndic de Greuges va recollir 47 queixes dels olotins el 2017

El Síndic de Greuges va recollir el 2017 47 queixes i consultes a la capital garrotxina, 7 de les quals anaven dirigides a l’Ajuntament d’Olot. És una xifra lleugerament superior a la de l’any passat  i per primera vegada, n’hi ha hagut una sobre discriminació. El Síndic assenyala que moltes persones tenen por de presentar queixes.

Els olotins van fer 23 queixes i 24 consultes l’any passat al Síndic de Greuges. Aquests són els números que va posar sobre la taula el seu representant, Rafel de Ribó, a la presentació de l’informe anual de la institució al ple de l’Ajuntament d’Olot. Són xifres lleugerament superiors a les de l’any passat, amb 35, però que denoten que encara són pocs els olotins que s’adrecen a aquest servei encarat a la protecció dels drets de les persones.

Pel que fa a les temàtiques, la majoria de demandes tenen a veure amb les polítiques socials, seguides de qüestions relacionades amb l’administració i els tributs. També destaca que per primera vegada una persona ha presentat una queixa per discriminació. Segons el Síndic, una mostra que s’està avançant en qualitat democràtica.

Si ens fixem en la distribució per sexes, l’informe apunta que a la capital garrotxina la majoria de les queixes les presenten homes i no dones, com és habitual a la resta de Catalunya.

 

Del total de reclamacions, set van dirigides al consistori olotí, i estan relacionades amb el medi ambient, l’ urbanisme o el soroll. El defensor de les persones també assenyala que s’ha reduït el temps de tramitació de les queixes i que encara hi ha molta gent reticent a presentar-ne per por.

Rafel de Ribó: “Presentar una queixa és un acte valent perquè vol dir assenyalar un problema, que si el solucionem podem no només arreglar la situació d’aquella persona sinó de molta altra gent. De pas és una forma de contribuir a la millora de les administracions”

L’alcalde d’Olot va agraïr al ple la presència del Síndic i va mostrar-se obert a seguir millorant l’atenció a les persones.

Josep Maria Corominas: “No ens sap greu que se’ns digui que hi hagi coses que s’han de millorar. Agraeixo a la sindicatura que atengui als ciutadans que volen presentar alguna queixa i que ens fagi arribar totes aquelles propostes que estudiarem, per canviar actituds i maneres de fer que no han de ser així”

El batlle també va tenir un record per Jordi Sánchez, exlíder de l’Assemblea Nacional Catalana ara empresonat, que havia ocupat el càrrec a la sindicatura. Segons van explicar durant la sessió, està previst que de cara a l’any que ve l’Ajuntament d’Olot intensifiqui la col·laboració que ja manté amb la institució.