La Fundació Maria Rosa Sans concedirà una beca anual de 10.000 euros a un alumne que s’iniciï a la universitat

Tal i com els vam avançar des d’Olot Televisió, el Consell Comarcal va acollir aquest dilluns l’acte d’obertura de convocatòria d’una subvenció de 10.000 euros adreçada a estudiants de Segon de Batxillerat de la Garrotxa. Està impulsada per la Fundació Maria Rosa Sans de l’empresa Noel Alimentaria, i té l’objectiu de permetre que alumnes amb talent i una situació econòmica difícil puguin estudiar a la universitat. Els que alumnes que hi vulguin optar disposen de 30 dies naturals per presentar la sol·licitud.

La Fundació Maria Rosa Sans neix el 26 de juliol de 2017 per diverses variables. Per una banda honrar la seva figura com a docent i com a dona. Rosa Maria Sans, mare de Joan Boix, president de la fundació, va completar una trajectòria educativa iniciada a la Selva i que va seguir a Sant Esteve d’en Bas per després finalitzar a Sant Feliu de Pallerols. El 1978 va aconseguir que tots els seus alumnes entressin a la universitat. Precisament en aquesta línia neix la Fundació Maria Rosa Sans, l’objectiu és el d’oferir una subvenció que permeti a joves amb talent i limitacions econòmiques puguin accedir a estudis universitaris.

Joan Boix, president de la Fundació Maria Rosa Sans: “La raó d’aquesta fundació ve de la frustració de la mare de tenir alumnes molt potents que no van poder arribar als seus estudis. Hem tingut la sort de poder crear aquesta fundació amb una mica de reconeixement i homenatge a la mare. En aquests moments ja tindria de ser una normalitat que no hi haguessin aquestes diferències, però si n’hi ha alguna la podem compensar amb el nostre gra de sorra”.

En la primera edició de la subvenció es donaran 10.000 euros anuals per un alumne garrotxí de segon de Batxillerat durant el seu període lectiu a la universitat. L’ajut s’atorgarà contemplant diverses variables com l’expedient acadèmic o la situació econòmica. Els instituts que entren a la subvenció són els d’Olot i els d’Amer, el de Besalú no hi entra perquè no s’hi cursa Batxillerat.

Joan Espona, president del Consell Comarcal: “Recordar els nostres avantpassats i de la manera que ho esteu fent jo penso que és honrar-vos i honrar-nos a tots plegats. Teniu tot el nostre suport i que per molts anys ens puguem trobar amb actes com aquest”.

Josep Maria Corominas, alcalde d’Olot: “Perquè la nostra societat sigui millor i també perquè la nostra societat avanci, no és pot permetre que algú que tingui talent es quedi tallat  i no pugui arribar allà on vulgui arribar”.

L’alcaldessa d’Amer, Maria Rosa Vila, va ser present a l’acte, ja que la meitat dels alumnes de l’Institut Castell d’Estella són garrotxins, de poblacions com Sant Feliu de Pallerols o Les Planes d’Hostoles.

Maria Rosa Vila, alcaldessa d’Amer: “Felicitar-vos per la iniciativa. Sobretot perquè això honra a una dona i penso que és important; i sobretot perquè aquests joves de la Garrotxa puguin estudiar amb les beques que els hi donareu, que ho aprofitin i evidentment per l’institut d’Amer són molt benvingudes”.

L’ajut finançarà despeses universitàries com la matrícula, taxes obligatòries, l’allotjament, la manutenció, els desplaçaments i el material docent. La fundació està impulsada per Noel Alimentària i se suma a la Fundació Albert Bosch, que porta el nom del pare de l’Anna Bosch, directiva de l’empresa càrnia. La Sala de Plens del Consell Comarcal va quedar petita entre alcaldes garrotxins, directors d’instituts, familiars  i amics.