L’Hospital d’Olot escenifica els efectes coronaris derivats de fumar en el Dia Mundial sense Tabac

El consum de tabac a Catalunya arriba a mínims històrics i es redueix especialment en les dones. Avui és el Dia Mundial sense Tabac i la Comissió Hospital Sense Fum ha habilitat dues instal·lacions amb globus a l’Hospital d’Olot que representen unes artèries sanes i unes obstruïdes pels efectes del tabaquisme.

Els nivells de consum de tabac arriben a mínims històrics i cauen especialment en les dones, i és que el 2016 el 24% de les dones majors de 14 anys fumaven i l’any passat es va reduir un 5,5%. Són les dades que es desprenen de l’Agència Catalana de Salut Pública. Cada any deixen de fumar al voltant de 60.000 persones, però encara ho fan 1,5 milions.  Amb motiu del Dia Mundial sense Tabac

L’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa ha situat dues instal·lacions de globus per escenificar unes artèries sanes i unes artèries obstruïdes pel consum de tabac. Una instal·lació s’ha situat a l’entrada de Consultes Externes i l’altre a Pediatria pels més petits.

Maribel Llamas, Comissió Hospital sense Fum: “Com que aquest any el lema és ‘Viu a sac sense el tabac’ i ho hem relacionat amb les malalties coronàries el que hem volgut representar amb aquests túnels és una artèria d’un cor sa, que està ben oxigenada i per això els globus són de color vermell, i l’altre una artèria obstruïda pel consum de tabac que s’enfosqueixen i solen ser més petites. Es tracta de fer visible per la gent les conseqüències del tabac”.

El Centre d’Atenció i Seguiment de les Drogodependències (CAS) de la Garrotxa, també ha notat una davallada important de les persones que demanen ajuda per deixar de fumar, reduint a la meitat les demandes per deshabituació de tabac en 10 anys.

Carme Cunillera, coordinadora CAS de la Garrotxa: “Al centre venen les persones que no es veuen en cor de deixar de fumar soles. Hem vist que ha disminuït, aquest 2017 han vingut 36 persones a demanar tractament, en canvi 10 anys enrere en van venir 62, per tant hem baixat moltíssim”.

La Comissió Hospital Sense Fum també ha representat artèries sanes i obstruïdes amb globus a les àrees bàsiques de Sant Joan Les Fonts i Sant Esteve d’en Bas.

x