La Vall d’en Bas celebrarà diumenge el 20è Dia de la dalla

La Vall d’en Bas celebra aquest cap de setmana el Dia de la Dalla, una festa que recorda el passat de la pagesia als Hostalets d’en Bas. El concurs de dalladors serà l’estrella d’una jornada on s’han previst diverses activitats, música en directe i una Fira de la Terra. Per celebrar els vint anys de la cita s’estrenarà un cabeçut.

 

Els Hostalets d’en Bas recorda diumenge com es segaven antigament els camps amb el Dia de la Dalla. Fins a una setantena de persones competiran al concurs per demostrar la seva habilitat com a dalladors. La majoria de participants seran locals, però també hi haurà professionals vinguts del País Basc, Occitània o comarques properes. La diada s’organitza amb la col·laboració de diversos voluntaris i entitats, com una forma de transmetre aquesta tradició a les generacions actuals.

Marta Vila, Organització Dia de la Dalla: “L’objectiu del Dia de la Dalla és difondre un ofici que antigament tothom feia, perquè qui més qui menys tothom tenia camps pel bestiar. La idea és que tant els joves com la gent que no prové de la pagesia ho pugui practicar encara que sigui un dia de forma esportàdica”

El dia començarà amb un esmorzar de forquilla a les nou del matí, per seguir després amb el concurs, a partir de les deu. Un cop finalitzat es farà la tradicional desfilada pel carrer Teixeda, on també hi haurà una fira de productes de la terra.

Com a novetat, l’Esbart Marboleny de les Preses farà una actuació durant la festa, abans del dinar popular. A més, coincidint amb la vintena edició, el municipi presentarà un nou capgròs dedicat a l’Avi Tayant, una de les ànimes del Dia de la Dalla. La nova figura, que passarà a acompanyar la resta de la faràndula del poble, vol ser també un homenatge a l’ofici de dallador.

 

 

 

x