Organitzen una jornada participativa per repensar els Premis Literaris Ciutat d’Olot

L’Ajuntament d’Olot i l’Institut de Cultura organitzen una jornada participativa per repensar els Premis Literaris Ciutat d’Olot. Tindrà lloc el 16 de juny, i és oberta a tota la ciutadania per tal de recollir el màxim d’opinions sobre el certamen, per determinar com han de ser els premis literaris del 2019.

Tenen més de cinquanta anys d’història, i són un dels certàmens amb més trajectòria sobre l’edició de literatura en català. Es tracta dels premis Ciutat d’Olot, que enguany viuen una situació anòmala en la seva trajectòria: aquest 2018 no es celebraran per tal de reflexionar com ha de ser el certamen en un futur, una decisió motivada pels dubtes sorgits amb les darreres edicions del certamen.

Ricard Sargatal, director de l’Institut de Cultura de la Ciutat d’Olot: “Per una banda, els premis literaris estaven més deslligats de l’interès de la ciutadania. Un cop sortia el llibre publicat, tampoc venien masses a escoltar la presentació, i les obres tampoc eren ‘best-sellers’. Fins i tot, els premis havien quedat deserts per manca de qualitat”.

Per aquest motiu, i amb la voluntat de seguir impulsant l’edició en català, l’Ajuntament d’Olot i l’Institut de Cultura organitzen una jornada de participació ciutadana el proper 16 de juny, per tal de recollir opinions sobre com han de ser els nous premis literaris. Es vol donar així l’oportunitat d’adequar el certamen als interessos actuals.

Pep Berga, regidor de cultura AJ. Olot: “Ens fem moltes preguntes; tenen o podrien tenir alguna singularitat, els Premis Ciutat d’Olot? La ciutat encara es sent seu aquest certamen? Són uns premis com aquests la millor manera de fomentar l’edició en català?”.

La jornada comptarà també amb la presència de tres ponents relacionats amb l’àmbit, com Montse Ayats, presidenta de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, Guillem-Jordi Graells, membre de l’Associació d’Escriptors en Català, i Albert Soler, cap de cultura de l’Ajuntament de Granollers. A més, hi podria haver la presència de Laura Borràs, la nova Consellera de Cultura de la Generalitat. Però Olot vol tenir en compte la opinió de tothom.

Pep Berga, regidor de Cultura AJ. Olot: “Volem que qualsevol veí que tingui ganes de dir-hi la seva sobre com han de ser els premis i la seva continuïtat tingui l’oportunitat de fer-ho.”

La jornada tindrà lloc el 16 de juny al matí, a la sala d’actes de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, amb la voluntat de treure idees per repensar uns premis que fins ara estaven dotats amb més de 16.000 euros, a més de publicar les obres vencedores en narrativa, haikus i literatura infantil.