El Dia de la Dalla dels Hostalets d’en Bas celebra el seu vintè aniversari amb una cinquantena de participants

El Dia de la Dalla ha arribat al seu vintè aniversari amb una salut de ferro, tot i que enguany no ha comptat amb participació d’Occitània ni del País Basc. Els Hostalets d’en Bas ha viscut una jornada marcada al calendari amb la Fira de la Terra i la competició de segar. Els guanyadors de l’edició d’enguany han estat Anna Corcó i Jesús Comamala.

Els Hostalets d’en Bas ha viscut un diumenge especial, i és que el seu esdeveniment més representatiu: el Dia de la Dalla celebrava el seu vintè aniversari. Una cinquantena de participants han competit en dues tandes per fer-se amb el títol de les dues categories: masculina i femenina. El participant més jove en Sergi Domènech de només 11 anys i el més gran en Pere Mallarach de 90.

Marta Vila, comissió de festes dels Hostalets d’en Bas: “Normalment sempre venen dalladors del País Basc i Occitània, enguany no han pogut venir. Però tenim gent de diferents comarques: la Garrotxa evidentment, Osona, el Ripollès, el Maresme i el Penedès.

La puntuació contempla diverses variables i al final de la sega els tres dalladors i tres dalladores amb més punts són els vencedors. Enguany en la categoria femenina s’ha imposat la dalladora local Anna Corcó amb 70 punts, seguida de Janina Mayà (59p) i Glòria Roca (53p). En la masculina un podi molt ajustat: Jesús Comamalas’ha fet amb el títol amb 93 punts. Per darrera seu a tan sols un punt Josep Torrent, i en tercer lloc el germà del guanyador, Joan Comamala (88p).

Janina Mayà, comissió de festes dels Hostalets d’en Bas: La puntuació per una banda es pot mesurar amb metres, es mesura l’amplada de la sega i si vas recte. Un cop s’acaba de dallar passa un jurat de tres persones que avaluen la qualitat de la dallada, si ha estat més homogènia”.

Josep Torrent, dallador: “Des que va començar fins avui hi he participat tots els anys, a més d’aquí també al País Basc, a Occitània i cap a Vallfogona. Aquí es tracta d’un concurs, el que ho fa més bé, el que ho fa més recte, el que ho sega més arran, tot això. La cançó ja ho diu: sega-la arran”.

Pilar Farrés, dalladora: “Abans era molt maco com és dallava perquè els marges quedaven tant pelats, tant bé. Ho fèiem a les cases de pagès i ens ajudàvem els uns i els altres. És una festa que és molt antiga i la dalla és maca, però has de vigilar que no et facis mal”.

Amb motiu del vintè aniversari d’aquest esdeveniment tant arrelat a la Vall d’en Bas s’ha creat el capgròs ‘avi Tayant’ en honor a un antic dallador del poble i a tots els dalladors i dalladores que ja no hi són. La jornada també ha comptat amb els Tamboketes que han dinamitzat el Dia de la Dalla i la Fira de la Terra.

x