La majoria de forces polítiques amb representació comarcal veuen amb “esperança” els nous escenaris polítics sorgits a Catalunya i a l’Estat

La presa de possessió dels nous consellers de la Generalitat, que ha fet possible la constitució d’un govern a Catalunya, i el poc previsible triomf de la moció de censura al Congrés espanyol, que ha acabat amb la investidura del socialista Pedro Sánchez, ha obert un nou escenari en la relació entre Catalunya i Espanya. També suposa un nou escenari per a la gestió política en clau local, un aspecte que segueixen amb especial interès els diferents grups comarcals.

La majoria de portaveus dels grups amb representació de la Garrotxa, a excepció de la CUP, consideren que les novetats als governs català i espanyol obren un horitzó d’oportunitats, un nou punt de partida per construir ponts després de l’1 d’octubre, amb nous interlocutors. “Esperança” és, a dia d’avui, la paraula més utilitzada entre els màxims responsables dels partits a nivell comarcal. L’han fet servir en les seves valoracions a Olot Telelvisió els portaveus a la Garrotxa del PDeCAT, ERC, PSC i Olot En comú.

David Coromina, president del PDeCAT a la comarca, opina que Catalunya va viscut una “situació insostenible” els darrers anys provocada pels incompliments del Govern de l’Estat i la seva manca de diàleg. Diu que ara “s’obre un bri d’esperança”, perquè reneixi el diàleg. Coromina confia sobretot en el govern català per construir la República Catalana. Per a Pep Companys, la possibilitació d’un govern català viable i el suport a la moció que ha fet fora el govern de Mariano Rajoy són moviments que permetran agafar forces: “Ara hem de baixar al camp base i quan estiguem preparats per fer el cim, ser-hi”, ha dit Companys, qui creu que la moció de censura ha estat l’oportunitat de demostrar que els diputats d’ERC a Madrid “són capaços de fer pagar el mal que ens han fet”. Per a Lluís Rubió, de la CUP – Crida Constituent, res no canvia, perquè el PSOE forma part, segons ha expressat, del règim del 78. “S’han canviat els cromos però no l’àlbum”, ha dit. Quant al nou govern català, format per consellers no empresonats i que tampoc no es troben a l’estrenger, ha dit que el seu grup ho considera “una baixada de pantalons”. El primer secretari del PSC, Albert Bramon, creu en canvi que el nou escenari polític és una oportunitat per obrir l’entesa “entre catalans” i introduir més polítiques socials. Xavier García, regidor d’Olot En comú, celebra deixar enrere les formes del PP i s’alegra per la formació del nou Govern de la Generalitat, que espera que vingui acompanyada d’accions.

Després de la investidura de Pedro Sánchez i la constitució del nou govern de la Generalitat, la majoria de grups comarcals espera veure, d’alguna o altra forma, alguns avenços en polítiques socials, drets civils o inversions en infraestructures, sobretot pel que fa al desencallament de la variant. “L’Estat sempre ha marginat la Garrotxa”, ha explicat David Coromina, qui espera que els diputats catalans puguin pressionar el nou Govern Espanyol per desencallar el tram de l’Estat. Per al primer secretari del PSC, la variant s’ha de desencallar “sobretot per part de la Generalitat”. Confia que els nous governs català i espanyol portin polítiques de tota mena a la Garrotxa. El president d’ERC a la comarca, Pep Companys, exhibeix la força que els republicans tenen a Madrid. “Tenim vuit diputats que sempre han estat atenent les peticions que es feien des de la Garrotxa, i la variant és una d’elles, molt important”, ha dit. Xavier García, d’Olot En comú, dubta que el nou Govern espanyol desencalli inversions en infraestructures si manté els pressupostos aprovats pel PP.  La CUP posa l’accent en les polítiques socials. “Volem treballar per les persones, volem que no hi hagi ni un sol pis buit mentre hi hagi gent sense sostre”, ha explicat com a a exemple Lluís Rubió. La CUP – Crida Constituent aposta per transformar la societat “des del municipalisme i la gent”, ha explicat Rubió. Amb esperança o no, tots els grups coincideixen a veure el context polític com un escenari nou on defensar intentar aplicar les seves prioritats.