El jove emprenedor Joan Plana i Sala ha estat escollit Garrotxí de l’Any 2017 pel projecte ‘Wherever you want’

El jove estudiant i emprenedor Joan Sala i Plana ha estat guardonat aquesta nit amb el Premi Garrotxí de l’Any pel projecte ‘Wherever you want’. El jurat dels premis ha valorat haver ideat un projecte tecnològic i innovador pioner a arreu del món amb arrels garrotxines i per la seves aptituds emprenedores.

Nascut a Olot l’any 2000, Joan Plana i Sala és un emprenedor i estudiant de l’Institut Montsacopa d’Olot.

L’any passat va guanyar la final de la segona edició de l’Audi Creativity Challenge, que es va celebrar ara fa just un any a Madrid, juntament amb dos companys més, de Barcelona i de Falset, amb qui formava l’equip Dip Team, amb el projecte Wherever You Want. El premi del concurs va ser l’estada d’un mes, el juliol de l’any passat, a Silicon Valley, a Palo Alto, Califòrnia, per tal de desenvolupar el seu projecte amb l’equip d’Imagine Creativity Center. Allà també van visitar empreses capdavanteres en el món tecnològic, i van assistir a xerrades sobre creativitat i innovació.

Wherever You Want és un projecte que que va aconseguir fer el primer concert hologràfic en directe de la història. Va teletransportar un artista des de Barcelona fins a San Francisco.

Aquesta plataforma està basada en la realitat mixta interactiva, que és la unió de la realitat virtual i la realitat augmentada, i que permet veure un concert des de qualsevol lloc del món com si l’estiguéssim vivint en directe.

Això és gràcies a dos elements: les càmeres Kinect i les ulleres Hololens de realitat mixta. Les càmeres treballen a partir d’infrarojos i són capaces d’escanejar el cos de l’artista i crear un conjunt de punts que simulen el relleu de l’artista. Posteriorment aquest conjunt de punts són reproduïts per una tecnologia que els organitza en l’espai formant un holograma 3D. Les ulleres són un producte de Microsoft connectat a internet que permet reproduir hologrames en temps real. En aquest cas actuen com un reproductor d’un arxiu multimèdia. El projecte Wherever You Want el que fa és gravar l’artista a partir d’infrarojos, crear l’holograma en temps real i enviar-lo per internet a totes les ulleres del món que estiguin connectades a internet. Quan aquestes ulleres reben la informació poden reproduir aquests punts a l’espai.

A més, el model econòmic de la plataforma beneficia a les dues parts participants, aconseguint el que s’anomena Win-Win. Per una banda els artistes planegen les seves gires evitant desplaçaments i arribant a un públic més gran. Els concerts són més econòmics i se’n beneficien més fans.

Actualment estan acabant de tancar el primer contracte amb la multinacional Everis amb l’organització d’un concert.