Rosa Serra és guardonada amb el Premi a la Trajectòria Personal en el marc dels Premis Garrotxí de l’Any

 

En el marc dels Premis Garrotxí de l’Any del 2017, que s’han entregat aquest divendres a la nit, el Centre d’Iniciatives Turístiques d’Olot també premia la Trajectòria Personal d’un garrotxí o garrotxina. Aquest és un guardó que no vota cap jurat sinó que decideix la junta de l’entitat. El CIT d’Olot ha cregut convenient premiar a l’artista Rosa Serra per la seva escultura única i una trajectòria internacional que l’ha posicionat als cinc continents.

Rosa Serra i Puigvert va néixer a Vic el 1944. Forma part de la generació d’artistes que van imposar una ruptura en l’escultura olotina. La figura tridimensional la va portar a apropar-se a les realitzacions de Lluís Curós, que va ser el seu primer mestre.

Es va traslladar a Olot el 1952, on actualment resideix i treballa. El 1970 va entrar a l’Acadèmia de Lluís Carbonell, on hi va estudiar dibuix i pintura. Dos anys més tard, al 1972, va entrar a l’escola de Belles Arts d’Olot on hi va estudiar dibuix, ceràmica, gravat i perspectiva. El 1975 va fer la primera exposició individual a Barcelona i aquell any també va posar el seu primer monument al carrer, en concret el que va dedicar a Henri Dunant per la Creu Roja d’Olot.

El 1984 li arriba l’encàrrec que marcarà bona part de la trajectòria de Rosa Serra. El Comitè Olímpic Internacional li encarrega la realització de 22 escultures sobre els esports olímpics, el que li permetrà tenir el primer contacte amb Joan Antoni Samaranch. Unes obres que s’exposarien tres anys més tard, el 1987, al Palau de la Virreina a Barcelona.

La seva vinculació amb el COI tot just començava. El 1991 Rosa Serra va ser convidada a la seu de Lausana on li van encarregar seguir la col·lecció d’escultures fins arribar a les 38 obres dels esports olímpics.

Aquest treball es va visibilitzar encara més quan el 1992, per les Olimpíades de Barcelona, l’escultora olotina va realitzar escultures de gran format a l’Institut d’Educació Física de Catalunya, a l’Escala i al Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat del Vallès.

L’especialització de Rosa Serra en escultures de gran format i de caire esportiu van motivar que l’empresa Nike, amb seu a Portlan, Oregon, Estats Units, li encarregués el 2001 el retrat a tamany natural del jugador de golf Tiger Woods. Aquell va ser el punt de partida per treballar en d’altres projectes per la firma esportiva.

Aquesta trajectòria brillant va fer que l’any 2008 la Generalitat de Catalunya concedís a Rosa Serra la Creu de Sant Jordi. Un fet que va coincidir amb el naixement del seu net, l’Aniol.

Rosa Serra ha viatjat per tot el món i té escultures als cinc continents. Una llarga llista de ciutats internacionals com, per exemple, Mònaco, Munich, Singapur, Lausana, Luxemburg, Zagreb, Oregon, Beijing o Clevelant. Però també al nostre país en llocs com Barcelona, Olot, Lloret de Mar, Roses o Palafrugell.

La vinculació de l’escultora olotina amb els esports olímpics és tan estreta que aquest 2018 i durant els Jocs Olímpics d’Hivern de Pieonchang, va ser nomenada membre del ‘Member Support The Truce Foundation of The USA’, fundació per la Pau que depèn directament del Comitè Olímpic Internacional.

Fa només uns dies el COI li ha encarregat la realització de 14 escultures més, les que corresponen als diversos esports que s’han incorporat com a olímpics. D’aquesta manera Rosa Serra completarà la col·lecció de totes les disciplines olímpiques, fent visible el seu nom, el d’Olot i el de la Garrotxa a tot el món.

La trajectòria internacional es completa aquests dies amb una exposició de 70 escultures a l’Òpera de Moscou.

La vida de Rosa Serra no s’entendria sense l’artista Xavier Carbonell, qui fou el seu company en tots els sentits. Per la Rosa en Xavier va ser la seva parella, el seu amic i el seu confident. I encara avui, en la seva absència, és una figura clau i inseparable de l’escultora.