L’Observatori Econòmic de la Garrotxa mostra l’estancament del sector primari garrotxí i es preocupa per la regeneració del camp

Una de les dades que evidencia l’Observatori Econòmic, Social i Mediambiental de la Garrotxa del 2018 és l’estancament del sector primari. Els responsables de l’estudi manifesten que cal fer una reflexió amb el món agrícola sobre com impulsar un sector que s’encarrega de gestionar gairebé el 95% del territori comarcal.

El sector primari és indispensable per mantenir el sistema econòmic, però a la Garrotxa viu un estancament important. En els últims anys, la seva incidència en el Producte Interior Brut no ha variat, amb percentatges que ronden contínuament l’1% del pes econòmic. A més, els llocs de treball no varien, rondant sempre a l’entorn dels 600 treballadors, el que representa un 2’6% del total de persones actives amb feina a la Garrotxa. Però les conseqüències negatives de l’estancament es noten amb la regeneració del sector.

Francesc Canalias, director del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa SIGMA: “Si miréssim l’edat d’aquesta gent ens espantaríem, més si veiéssim la capacitat de renovació. Només una quinzena de joves es matriculen als graus de Formació Professional cada any, i la gran majoria de pagesos passen dels 50 anys”.

La problemàtica s’accentua quan es té en compte que el sector primari té la productivitat més baixa, amb 26.000 euros generats per cada treballador, però en canvi gestiona el 94’92% del territori. La falta de motivacions per atraure gent pot repercutir negativament amb la concepció de comarca, de la qual en depenen altres sectors com el turisme.

Francesc Canalias, director del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa SIGMA: “El sector primari carrega amb la gestió de l’espai sense massa gent ni recursos, i de les seves actuacions depèn la forma del paisatge i la visió que tenim d’ell, però també del turisme. Podem tenir un problema de desequilibri greu si no es duen a terme actuacions concretes en aquest sector”.

Per als responsables tècnics i polítics de l’administració, urgeix iniciar un debat sobre el sòl no urbanitzable i els treballadors del sector primari per trobar solucions a aquesta possible descompensació, que pot acabar transformant el paisatge garrotxí.

 

 

x