Mercadona comercialitza prop d’una cinquantena de referències d’empreses de la Garrotxa com Noel Alimentaria

Cada cop hi ha més consumidors preocupats per la seva alimentació. Aquest canvi de mentalitat fa que les cadenes de supermercats apostin per productes de proximitat. En definitiva, que estiguin elaborats per productors locals que aporten valor afegit a l’economia local generant riquesa social i llocs de treball. Hem seguit la petjada d’uns productes locals des de la seva fabricació fins que arriben a la prestatgeria d’un supermercat d’Olot.

Aquesta és la nova planta de llescats que l’empresa Noel Alimentaria té a Begudà, al municipi de Sant Joan les Fonts. A més de produir per la seva pròpia marca, des de fa més de 30 anys també proveeixen una àmplia gamma de productes a Mercadona. Que l’elaboració dels embotits es faci de manera industrial no està renyit amb el fet que la matèria prima sigui de primera qualitat i de proximitat.

David Ruiz, director tècnic Noel Alimentaria: “Per l’elaboració del pernil cuit de Noel treballem amb porcs criats a Girona, Barcelona i Lleida. Es treballa al nostre escorxador, a Olot Meats, i també passa per la sala de desfer que també és a Olot. El pernil cuit s’envia a l’obrador, a Sant Joan les Fonts on després d’una exhaustiva selecció de la carn comencem a produir tota la gamma de pernil cuit.”

Les instal·lacions de Noel on es fabrica l’embotit estan equipades amb unes mesures de seguretat alimentària molt altes que garanteixen la qualitat del producte en tot moment. Des que arriba la matèria primera fins que s’envasa.

Després de comprovar-ne la fabricació hem anat a una de les botigues que Mercadona té a Olot per comprovar si la cadena de supermercats realment compra a empreses de proximitat. I és així. Hem omplert el carro de la compra amb nombroses referències local. Només d’empreses de la Garrotxa Mercadona prop d’una cinquantena de referències.

Santi Mont, responsable de relacions externes de Mercadona: “Podem torbar al mostrador de xarcuteria. El producte és de proveïdors catalans i d’Olot com seria Noel, on veiem que tenim 12 referències. També tenim a Monter, amb 33 referències, que té fàbrica a Sant Jaume de Llierca i a les Planes d’Hostoles. Tenim als nostres lineals productes de La Selva o bé altres productors propers com Casa Tarradellas.

Mercadona també aposta per altres productes de proximitat de la Garrotxa com la ratafia Russet, els iogurts de La Fageda o el pastís de crema catalana de Pasti Olot. A la botiga també hi ha referències de companyies de comarques de Girona com Horno de San Juan de Bonmatí, producte de llotja com el peix fresc que arriba de l’Alt i Baix Empordà i de la costa catalana i fruita com la poma de Girona.

Santi Mont: “Cada cop estem impulsant més productes locals i de proximitat amb més frescor i especialitzats, això fa per exemple, que aquest any passat haguem arribat a la quantitat de 3.651 milions d’euros en compres a proveïdors catalans o amb producció a Catalunya.”

L’any passat Mercadona va arribar a acords comercials amb 1.870 petites i mitjanes empreses locals i productors de matèries primeres. D’aquesta manera la cadena vol demostrar la seva implicació amb el territori, el que ha permès generar llocs de treball i riques compartida, apostant per la productivitat, la qualitat, la innovació i el desenvolupament sostenible.