Una nació que parla amb ella mateixa

L’aparició d’un mitjà de comunicació nou sempre és una bona notícia. Per als seus potencials usuaris, lectors, oients o espectadors, però també pel país i la societat que vol explicar. L’escriptor i periodista nord-americà Norman Mailer deia que un diari és una nació que parla amb ella mateixa. Per tant, amb el naixement d’un diari, en aquest cas digital, la nació amplia la capacitat de conversa. Pensar-se, explicar-se, comunicar-se, informar-se… tot són accions d’enriquiment. I aquest és el principal objectiu, a vegades inconscient, d’un mitjà que vol tenir vocació de servei als ciutadans i, per tant, a la societat.

Amb La Garrotxa Digital hi ha un àmbit territorial que creix i millora. Una comarca amb el caràcter de la Garrotxa i la seva capital, Olot, al capdavant tenen des d’avui un nou espai de trobada, a les planes interactives d’aquest diari. Un projecte que apareix després d’un període de crisi dels mitjans, especialment els clàssics, i de replantejament del sector sencer. I a més en un àmbit que es troba en un canvi constant per la transformació tecnològica i l’aparició de noves formes de consum a través de les xarxes socials. Per tant, és un mitjà que neix de la valentia i de la convicció d’una oportunitat. És a dir, de la confiança.

Una valentia, una convicció de l’oportunitat i una confiança que com a país hem de posar en tot moment al capdamunt de les nostres decisions. Vivim moments convulsos. De fet, moments molt greus per l’absència demostrada de justícia i per l’amenaça antidemocràtica que plana de manera constant per damunt de l’estat espanyol. En un exercici que no podem deixar de reivindicar mai, la tardor passada una part molt important del poble català va prendre la iniciativa en defensa de la democràcia i la llibertat. I la resposta de l’estat espanyol va ser un retorn al passat que no ens pot deixar de sorprendre.

Avui tenim mig govern legítim a la presó i l’altre mig a l’exili. Amb un president, Carles Puigdemont, que no ha pogut ser investit en una nova demostració d’aquesta involució democràtica que governa la política espanyola. Hem ofert diàleg per resoldre la situació gravíssima dels represaliats i per parlar també de la realització del mandat de l’1 d’octubre. Aquests són els nostres dos objectius centrals, juntament amb la recuperació de les lleis socials suspeses pel Tribunal Constitucional a instàncies del govern espanyol. És a dir: recuperar el contingut de les lleis socials; sortir a la injusta situació dels presos polítics i exiliats; i complir el mandat democràtic per a una República independent.

Quim Torra i Pla
President de la Generalitat de Catalunya