El nou decret de dejeccions ramaderes podria aprovar-se a finals d’aquest any

El nou decret de dejeccions ramaderes podria aprovar-se a finals d’aquest any. Així ho va anunciar ahir la Consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació en la seva visita a la Garrotxa ahir en motiu de l’Assemblea d’INNOVACC. El nou decret ha d’assegurar la qualitat dels sòls i de les aigües subterrànies del país.

Ja fa anys que l’excés de purins, amb la consegüent contaminació per nitrats de les aigües subterrànies, és una problemàtica a Osona. A la Garrotxa comença a créixer la preocupació de que els purins que s’avoquen als camps de conreu comencen a contaminar els aqüífers de la comarca.  Per trobar una solució, ja fa mesos que el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat treballa en un nou decret de dejeccions ramaderes que podria aprovar-se a finals d’aquest any. Així ho va indicar ahir la Consellera Teresa Jordà en la visita en motiu de l’Assamblea d’INNOVACC.

Teresa Jordà, Consellera de Ramaderia, pesca i Alimentació: “Segurament podrem aprovar a finals d’any el decret de dejeccions ramaderes. Aquest ens ha d’acabar d’ajudar, juntament amb la complicitat del sector. Sense la complicitat del sector és impossible que ens en sortim.”

Així el decret, amb la complicitat del sector, ha d’assegurar la qualitat dels sòls i les aigües subterrànies, a la vegada que es garanteix la viabilitat i la sostenibilitat de les explotacions ramaderes i agrícoles. Per aconseguir-ho es preveuen tres grans línies d’actuació: la millora en origen en la gestió de les dejeccions de les explotacions ramaderes, incloent-hi el seu tractament, la innovació i millora de les aplicacions als sòls, mitjançant una fertilització orgànica d’excel·lència i el control i seguiment d’aquestes aplicacions, garantint la traçabilitat dels moviments. El departament d’Agricultura Ramaderia, Pesca i Alimentació ja fa molts mesos que treballa en el nou decret i, després de consensuar-lo amb el sector, només en queda pendent l’aprovació.