Olot aposta per la creació d’una nova biblioteca central amb un format d’ateneu i un punt de lectura a la zona sud-oest

Aquest dimarts s’ha presentat el Pla de Biblioteques de la Ciutat d’Olot elaborat per la comissió de Biblioteques d’Olot. El que es desprèn del document és que Olot necessita una biblioteca central a la zona del Nucli Antic amb una superfície de més de 3.000 m2 i un punt de lectura d’uns 750m2 a la zona sud-oest de la ciutat.

Des de principis d’any la Junta de Govern Local de l’Ajuntament d’Olot va impulsar la creació de la comissió de Biblioteques d’Olot, un organisme compost per tècnics de diverses institucions. L’objectiu de la comissió era el de redactar el Pla de Biblioteques de la Ciutat d’Olot i aquest dimarts se’n va fer la presentació per als mitjans i per al públic.

Josep Maria Corominas, alcalde d’Olot: “Un treball conjunt de diverses administracions, d’experts en biblioteques, des del punt de vista de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona, de l’Ajuntament i de l’Institut de Cultura d’Olot més específicament. Crec que han fet un gran treball. Hi ha hagut representants de partits de l’oposició, per tant, hem intentat buscar el consens”.

El Mapa de Lectura Pública de Catalunya estableix que una ciutat com Olot hauria de comptar amb una biblioteca central amb una superfície superior als 3.000 m2. L’actual biblioteca Marian Vayreda disposa de tan sols 1.200 m2 i per tant és deficitària. També determina que a Olot li fa falta una biblioteca de proximitat d’uns 750 m2. La comissió va valorar l’ampliació de l’actual biblioteca, fundada el 1987, però ni adquirint els edificis contigus s’arribava a la superfície establerta pel mapa. El document elaborat per la comissió es divideix en dos nivells: l’urbanístic i el caràcter dels equipaments.

Ricard Sargatal, director Institut Municipal de Cultura d’Olot: “La comissió ha arribat a la conclusió d’un model d’una gran biblioteca central, situada a l’eix comercial de la ciutat d’Olot, que va des del Firal fins al Carme, i una biblioteca filial més petitona, d’uns 750 m2, a la zona sud-oest de la ciutat. Entre els barris de Pequín, Sant Roc i Bonavista”.

La comissió no defineix en quin edifici o en quin espai s’hauria de situar la nova biblioteca central, tot i que presenta diverses propostes. És el consistori el que ja té una localització en ment.

Pep Berga, regidor de Cultura aj. Olot: “A nosaltres ens correspon convertir el pla funcional en una realitat. Pensem que el millor lloc on podríem ubicar aquest nou equipament seria la illa de Can Sacrest, a l’antiga fàbrica tèxtil. […] Pot interactuar  molt bé amb l’Escola d’Art i aquest és un element importantíssim per a nosaltres. De fet fa un any vam demanar-li a l’Escola d’Art que obrís un debat entre el claustre i els professors per veure si era necessari continuar reservant l’espai de Can Sacrest per a fer-hi una nova Escola d’Art en el futur, com s’havia previst inicialment. Van arribar a la conclusió que no era necessari continuar reservant aquest espai”.

Can Sacrest és un edifici de titularitat municipal, aquest fet facilitarà els tràmits. La nova biblioteca central tindrà el perfil d’un gran ateneu, un lloc de trobada i de cohesió social, amb espais per les entitats per reunir-se. La biblioteca de proximitat tindria una funció similar a la biblioteca Marian Vayreda, però amb unes dimensions lleugerament inferiors. Quan entri en funcionament la nova biblioteca central, la Marian Vayreda deixaria de funcionar com a tal. A nivell econòmic, en el millor dels casos es podria arribar a finançar a terços, entre la Generalitat, la Diputació i el consistori. Ara, el següent pas és l’aprovació del resultat del Pla de Biblioteques de la Ciutat d’Olot a la pròxima junta de govern local, corresponent a dijous que ve, dia 5 de juliol.