El Banc de Llavors aconsegueix replantar una falguera a l’Alta Garrotxa

El Banc de Llavors, gestionat pel Consorci de Medi Ambient i Salut Pública SIGMA, ha aconseguit replantar una falguera autòctona de l’Alta Garrotxa que es considera amenaçada. Es tracta d’una de les quinze espècies de flora silvestre que hi ha a la comarca en perill d’extinció. Actualment, l’ens públic guarda prop de 600 mostres diferents d’espècies pròpies cultivades a la Garrotxa.

L’any 2005, el Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa va crear el Banc de Llavors, amb l’objectiu de preservar les varietats històriques vegetals de la comarca adaptades al nostre entorn com a font de biodiversitat. Així, s’afavoreix el manteniment del paisatge de la zona i es contribueix a millorar la qualitat dels productes que s’extreuen del camp.

Francesc Canalias, director consorci Sigma: “Fem això des d’una perspectiva de seguretat alimentària. És a dir, canviant l’entorn, pot ser que unes varietats antigues s’adaptin més bé a les necessitats de l’ambient, o també es pot fer per recuperar varietats antigues que tenien un gust major”.

En aquests bancs, les llavors s’emmagatzemen en condicions de baixa humitat i baixa temperatura. Cada llavor s’analitza i s’estudia, es neteja o s’elimina les impureses que conté i es redueix el seu contingut intern d’aigua per poder-la guardar en condicions. La gent pot aconseguir aquestes llavors a canvi de tornar-les per duplicat, i any rere any prop d’una vuitantena d’agricultors agafa llavors del banc. De totes maneres, el treball principal es fa amb els mateixos productors, amb la voluntat d’assegurar la singularitat d’espècies com el fesol de Santa Pau, la mongeta tavella brisa, el blat de moro blanc, el fajol o la patata mora.

Però un altre àmbit de conservació del Banc de Llavors es centra en la recuperació de flora silvestre amenaçada. El SIGMA forma part del grup de treball de conservació de llavors en el marc de l’Estratègia Catalana de Conservació ex situ d’aquestes plantes, i en aquest grup ha aconseguit implantar de nou una falguera autòctona amenaçada de l’Alta Garrotxa, de la mateixa manera que anys enrere ho va fer amb una falguera pròpia de l’estany de Banyoles.

El Banc de Llavors del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa, SIGMA, conserva material vegetal de 556 mostres diferents de plantes cultivades a la comarca.