La Generalitat i la Diputació presenten la compra pública del cràter del volcà Santa Margarida per garantir-ne la preservació

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha visitat aquest matí la Garrotxa. La seva primera parada ha estat al volcà Santa Margarida de Santa Pau, des d’on ha anunciat la compra pública del cràter, per part de la Generalitat i la Diputació.

El conseller Damià Calvet ha anunciat la compra pública del cràter de Santa Margarida des de Can Santa, la casa que es troba dins de les prop de 12 hectàrees adquirides per l’administració. El director del Parc Natural li ha explicat la història de la gestió de l’espai fins al 2014, quan la propietat privada va decidir posar-lo a la venda. En aquell moment va començar les negociacions de l’administració per comprar el cràter, amb l’objectiu de garantir la preservació d’un espai de gran valor mediambiental, paisatgístic i social. La compra s’ha dilatat en el temps per les negociacions lògiques amb la propietat, els canvis en la legislació i el complex context polític dels darrers mesos. L’operació ha tingut un cost d’un milió 159 mil eruos, pagats a parts iguals per la Generalitat i la Diputació de Girona. El president de la Diputació ha justificat l’adquisició per l’interès general que suscita l’espai.

En la seva intervenció, l’alcalde de Santa Pau, Josep Companys, ha expressat que avui era un dia personal molt especial, donat que en aquest espai hi ha compartit estones des de la seva infantesa. A les administracions supracomarcals els ha demanat que es facin càrrec de la preservació de l’espai. El conseller Damià Calvet ha recollit la demanda de l’alcalde i ha remarcat la importància de preservar aquest espai davant la pressió de visitants que suporta anualment, tot comparant el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa amb el Parc nord-americà de Yellowstone.

Les autoritats han recordat la feina feta per diferents persones en aquest procés, entre elles, polítics garrotxins com Pere Macias, Miquel Calm o Miquel Noguer. També han tingut unes paraules pel conseller de Territori i Sostenibilitat, ara pres, Josep Rull, qui va seguir la negociació des dels inicis i de qui s’ha destacat la seva perseverança. El conseller i el director del Parc han anunciat properes mesures a l’espai encarades a recuperar l’antiga fisonomia del cràter i a suportar les constants visites que rep. Anualment, el cràter és visitat per unes 50.000 persones. En aquest sentit, s’ha anunciat inversions en l’espai i accions per millorar la mobilitat fins a aquest punt.

Deixa un comentari