Els municipis garrotxins amb gorgs entenen les restriccions de Les Planes d’Hostoles però no es plantegen accions similars de forma urgent

Les mesures restrictives aplicades pels gorgs de Les Planes d’Hostoles evidencien la massificació d’aquests espais naturals a la Garrotxa, però de moment, no hi ha cap altre ajuntament que es plantegi introduir de forma urgent mesures similars als seus municipis. És el cas de Tortellà, on calculen que prop de 30.000 persones passen pels seus gorgs del Llierca cada any.

A Les Planes d’Hostoles ja s’ha iniciat la regulació diària per fer complir l’ordenança municipal al sector dels gorgs, com la limitació de l’accés rodat o la prohibició de dur deslligats els animals de companyia. El cas de Les Planes mostra la massificació dels gorgs arreu de la comarca, tot i que cada cas és diferent. Per exemple, a Tortellà passen cada any 30.000 visitants pels gorgs situats a l’entorn del pont del Llierca, però de moment no els representa un problema i no es plantegen actuacions especials.

Rafel Domínguez, Alcalde de Tortellà: “Com que està repartit durant tot l’any, no et planteges que aquests 30.000 visitants els hagis de regular d’alguna manera. Si hi hagués una demanda popular, sí que ho estudiaríem”.

En els últims anys, l’Ajuntament sí que ha dut a terme millores als accessos de l’entorn del pont per tal d’assegurar la seguretat dels visitants i garantir una petjada turística menys agressiva, unes mesures que valoren com a “suficients”. El consistori també vigila sovint la zona, així com els Mossos d’Esquadra i els Agents Rurals, per assegurar-se del comportament cívic dels visitants. L’equip de govern considera que mentre es mantingui aquest civisme, no caldrien noves mesures. Tot i això, entenen el cas de Les Planes d’Hostoles.

Rafel Domínguez, Alcalde de Tortellà: “Hi ha espais que sí que necessiten una regulació. Cadascú a casa seva sap què ha d’aplicar en aquells espais de la seva competència”.

En altres municipis amb gorgs, la situació és similar: a la Vall de Bianya, tampoc es plantegen mesures restrictives, així com a la Vall d’en Bas. En aquest darrer cas, però, el consistori vol engegar una prova pilot que analitzi l’impacte que té la petjada turística als gorgs de Sant Privat.