L’Ajuntament d’Olot no s’oposaria a treure vestigis de simbologia franquista tot i que creu que s’ha fet bona feina en aquesta qüestió

La Generalitat treballa en una llei integral de memòria que la facultarà a treure dels espais públics catalans qualsevol simbologia franquista. El govern municipal d’Olot assegura que ja han fet els deures i la ciutat es troba en una posició avantatjada en aquest sentit. L’alcalde, tot i així, ha expressat que no hi hauria cap problema a retirar qualsevol vestigi si encara en queda.

El juny del 2010, el ple de l’Ajuntament d’Olot va aprovar una moció per extreure els símbols franquistes del monument dedicat als morts de la Guerra Civil al Cementiri d’Olot. Al seu torn, la moció va donar inici al Pla Integral per treure la simbologia franquista de l’espai públic. El pla va comportar l’extracció de fins a 71 plaques amb el jou i les fletxes de la Falange que encara es trobaven clavades en edificis de la ciutat. L’equip de govern municipal defensa la tasca feta a partir del 2012, que va fer d’Olot una ciutat avantatjada en aquesta qüestió.

El pla també va comportar l’esborrament de les inscripcions que hi havia la creu del Triai, així com els símbols de la Falange. El monument va ser erigit pel bàndol franquista acabada la guerra en homenatge a 11 persones assassinades en aquest paratge. Fa uns dies el monument va ser pintat de groc. El Patronat d’Estudis Històrics considera que la creu, sense context, encara es podria vincular al Franquisme. Creu que s’hauria d’abordar una intervenció en aquest espai que contextualitzés el conflicte de manera global.

L’entitat també considera que encara hi ha noms de carrers a Olot que podrien ser revisats, com els dels alcaldes que van governar la ciutat durant el període franquista. En termes generals, el patronat proposaria que la comissió del nomenclàtor d’Olot revisés alguns noms de carrers que fan al·lusió a personatges religiosos, n’ha comptat una trentena, i vegi la possibilitat d’incloure noms de dones que, segons han calculat, no arriben al 3%. L’entitat creu que, d’aquesta manera, el nomenclàtor s’adequaria més a les sensibilitats del segle XXI.

x