El camp de treball dels Horts del Soler de Sant Feliu de Pallerols construeix circuits d’aigua per nodrir la zona

Una quinzena de joves d’arreu del món estan treballant aquests dies per recuperar els Horts del Soler de Sant Feliu de Pallerols. Ja fa dos anys que es duu a terme aquest camp de treball, que pretén obrir l’espai al municipi. En aquesta edició estan a punt de finalitzar els circuits de captació d’aigua que ajudaran a nodrir la zona.

Cada entorn natural pot ser diferent, però la forma de treballar-lo és similar independentment de l’indret. Durant dues setmanes, quinze joves d’altres països ajuden a recuperar els Horts del Soler de Sant Feliu de Pallerols en un camp de treball. Es tracta d’una zona d’hortes abandonades ara fa mig segle, i l’actuació dels joves permet descobrir de nou les feixes, seguint criteris de permacultura i regeneració ecològica. La intenció és tornar al municipi i a la societat aquest espai de trobada.

Oliver Viscido, Coordinador Camp de Treball: “Que pugui ser per l’entorn, per la gent de Sant Feliu, és a dir, la gent del poble que pugui venir a trobar un espai on estar en contacte amb la natura, on es pugui gaudir i aprendre. Volem aconseguir que esdevingui un espai atractiu per a la gent que el visita. Tenim una visió enfocada a un turisme sostenible que ens permeti crear una amplificació de la vida i una àmplia biodiversitat”.

Aquest dijous, el camp de treball va rebre la visita de la Directora General de Joventut de la Generalitat, Marta Vilalta. Entre els espais que recuperen, es projecta crear de nou una horta comunitària, així com un punt de trobada per als infants amb jocs i cabanyes. Els Horts del Soler també acolliran un jardí de plantes aromàtiques i un bosc comestible de dinàmica pròpia. Amb el treball, s’intenta reproduir de nou espècies autòctones de fauna i flora, com les pruneres de Sant Miquel. Però potser una de les accions més visibles és la construcció d’un sistema integral d’aigua, que ha de permetre nodrir la zona a través de basses i circuits de pedra.

Oliver Viscido, Coordinador Camp de Treball: “El que estem fent es allargar aquest recorregut d’aigua per la muntanya de manera que fos el més ample possible. Generem un punt d’aigua molt gran, la qual cosa genera biodiversitat i fauna. L’aprofitament de l’aigua de l’aigua subterrània fa que la terra es mantingui humida”.

Els joves acabaran el camp de treball aquest dissabte, i després tornaran als seus punts d’origen com Mèxic, Dinamarca o Itàlia. L’actuació ha estat coordinada per Resilience Earth, en un dels quinze camps de treball de la Demarcació de Girona. Dos d’ells tenen lloc a la Garrotxa.