El debat ‘Pensem en la República’ del CDR Besalú reivindica el paper de la ciutadania i la unitat d’acció política

El CDR Besalú va organitzar divendres un debat sobre la República que Catalunya ha de fer, amb ponents de Junts per Catalunya, ERC i la CUP. El centenar de persones que van participar a l’acte van concloure que després de l’1 d’octubre la República és irrenunciable i van apel·lar a la unitat d’acció, si bé amb matisos.

Divendres, a Sant Julià de Besalú, les cadires van disposar-se de forma circular, amb els ponents asseguts entre els assistents, per pensar en la República de Catalunya. Els participants no van tancar-se a cap opció; la república podria ser presidencialista o parlamentària, i tots van coincidir que ha de ser aixecada des de la ciutadania.

En la tercera part del debat els participants van remarcar la necessitat de mantenir la unitat d’acció. El representant d’Esquerra va proposar la unitat d’acció des de la identitat dels diferents partits. A les portes de la presentació, avui a Barcelona, del moviment polític transversal  impulsat per Puigdemont, Torra i Sánchez, Eduard Pujol, portaveu adjunt de Junts per Catalunya al parlament, va apostar per una via més unitària.

En el torn de preguntes del públic, es va demanar als ponents per què no es va fer efectiva la república. Olòriz i Pujol van apel·lar a la responsabilitat de partit i a l’amenaça de violència. Massanella va mostrar-se crític amb la capacitat tàctica dels partits de govern davant els embats del Govern espanyol. Als representants polítics també se’ls va demanar com enfoquen les eleccions municipals. Els tres van coincidir a assegurar que són decisives per seguir tirant endavant el procés.