El partit Olot-Espanyol serà pioner a Catalunya en l’ús del vídeo arbitratge ‘VAR’

Al partit entre la Unió Esportiva Olot i l’Espanyol s’estrena el VAR a Catalunya, un sistema de vídeo arbitratge que s’ha fet famós durant el Mundial però, quin és el seu funcionament? Els ho expliquem.

El vídeo arbitratge, conegut com a VAR per les seves sigles en anglès Video Assistant Referee, és un sistema que permet revisar i rectificar si és necessari, certes decisions de l’àrbitre principal d’un partit. El VAR s’ha adoptat i adaptat provinent d’altres esports on ja s’utilitzava, com el bàsquet, el tennis o el futbol americà. Centrant-nos en l’esport que ens afecta, el VAR només s’utilitzarà en quatre casos: els gols, les expulsions directes, els penals i una possible confusió d’identitat a l’hora d’ensenyar una targeta. En el cas dels gols, afecta a tot el que pugui comportar a marcar: un fora de joc previ o una falta també. El vídeo arbitratge només el poden demanar dues persones, l’àrbitre principal o els jutges de vídeo que revisen les jugades. Ho farien avisant l’àrbitre del seu error. En aquest últim cas, el col·legiat podria mantenir la seva decisió o canviar-la fiant-se del que li expliquen, o repassar l’acció en una pantalla o tauleta i decidir. La seva decisió preval per sobre de la resta.

Raúl Garrido, entrenador UE Olot: “És un honor que sigui a Olot i que Catalunya sigui el primer en fer servir el VAR. Evidentment, però, serà molt difícil guanyar a l’Espanyol”.

Sergi Darder, migcampista RCD Espanyol: “Són proves que tots necessitem. És una cosa nova aquesta temporada, veurem com funciona. Evidentment, serà molt millor, perquè el futbol serà més just”.

Per revisar la jugada la pilota haurà d’estar aturada. Si la jugada posterior a una acció dubtosa és de perill, s’haurà d’esperar a que acabi la jugada. La retransmissió de l’Olot – Espanyol s’ha reforçat amb 3 càmeres més de les habituals, perquè la Unitat Mòbil que espera fora tingui tots els angles possibles. Es tracta de la primera prova a territori català i la segona a nivell estatal després del Vila-real – Hércules de dimarts.

x