El Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya ha elaborat una fitxa tècnica informativa sobre l’eruga del boix on s’explica la biologia de l’insecte i s’orienta sobre possibles mesures a adoptar en cas de detectar-ne la presència. Aquesta fitxa s’ha elaborat conjuntament amb tècnics del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i del Sigma que des de fa mesos estudien la plaga.
Les proves i els estudis de la comissió de seguiment de l’eruga del boix que l’any passat es va crear a la garrotxa amb tècnics del Consorci Sigma, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i el suport del Departament d’Agricultura ha donat els primers fruits. Amb les dades que s’han pogut anar recollint, s’ha elaborat una fitxa tècnica informativa sobre l’insecte. Aquesta inclou fotografies i informació del cicle biològic de l’eruga, els simpatomes de la seva presència i els mitjans de lluita.
Marc Arimany, tècnic d’espais verds del SIGMA: “Després d’haver estudiat el cicle de l’eruga hem pogut establir una mica de mesures i comportament de la plaga”
Actualment els tècnics s’està analitzant si l’eruga afecta a altres espècies vegetals a part del boix, tal com succeeix a la seva zona d’origen, l’est d’Àsia. També s’estudia la reproducció i els cicles de l’insecte al llarg de l’any i es proves diversos tractaments per trobar quin és el més eficient.
Marc Arimany, tècnic d’espais verds del SIGMA: “Estem analitzant la reproducció i els cicles que tindrà al llarg de l’any. Estem en el segon i preveiem que fins a finals d’octubre n’hi haurà un tercer. Creiem que en 8-10 dies tornarà a haver-hi una volada de papallones espectacular que tornaran a pondre els ous i sortirà una tercera generació de l’eruga”
A mesura que vagin avançant els coneixements sobre l’eruga del boix, s’espera poder elaborar un protocol de control i tractament de la plaga per a l’ús dels professionals i la ciutadania.