El Festival Ésdansa de Les Preses va viure ahir una de les seves propostes més espectaculars: el Clot de l’Infern del Parc de Pedra Tosca es va omplir de gom a gom per viure en directe la dansa Saman o de les mil mans d’Indonèsia, un ball tradicional reconegut com a Patrimoni de la Humanitat. Amb l’objectiu d’apropar la dansa al públic, l’Ésdansa busca 500 voluntaris que s’atreveixin a reproduir aquest ball durant la nit del dissabte.
El Clot de l’Infern, allunyat dels nuclis urbans, s’omple cada nit de sons del bosc; però amb l’inici del Festival Ésdansa l’espai es va omplir dels cants i els balls de l’illa de Sumatra d’Indonèsia. El grup Bireun Seudati va portar fins a aquest indret la dansa Sumat o de les mil mans, Patrimoni Oral i Intangible de la Humanitat per la UNESCO. La dansa de les mil mans es balla per commemorar el naixement del profeta Mahoma, i també serveix als indonesis per celebrar altres dates importants per la seva cultura. Ara, aquesta tradició arriba al Festival per compartir-la amb tothom.
L’espai es va omplir de gom a gom d’un públic que va voler gaudir de l’experiència de viatjar fins a un altre punt del planeta sense moure’s gaire lluny de casa.
Jordi Fosas, director del Festival Ésdansa: “volem que l’espectador gaudeixi de tota una experiència, i amb aquest Ésdansa convidem al públic que deixi el mòbil, que deixi el cotxe lluny i arribi caminant fins al cor del Parc de Pedra Tosca, per acompanyar una proposta molt vinculada amb la cultura d’Indonèsia”.
Precisament, l’Ésdansa s’ha marcat un repte aquest 2018: trobar 500 voluntaris, per fer una dansa completa i de forma física de les mil mans dissabte a la mitjanit, al recinte del festival. Per aquest motiu, durant tota la setmana les persones que s’inscriguin al web del festival podran assistir a tallers per aprendre a ballar el Sumat. D’altra banda, aquest dimarts a la nit es viurà l’espectacle inaugural del recinte, amb Contr@band@: la proposta de diàleg entre la Lira Ampostina i l’Esbart Sant Martí.