Maià de Montcal decidirà en una comissió el futur del centre de primera acollida de joves tutelats per l’administració

Una comissió decidirà el futur del centre de primera acollida de menors tutelats per l’administració de Maià de Montcal. És la principal conclusió de la reunió oberta amb els veïns que es va celebrar aquest dilluns a l’Ajuntament. El consistori va demanar que el municipi acollís només un nombre de joves proporcional a la seva població, és a dir, passar de 20 a 5, i va donar 30 dies a l’empresa concessionària perquè presenti un projecte per escrit.

Elisenda Xifra, Suara Cooperativa: “Que és lo prioritari? doncs que aquests nois tinguin un lloc on dormir, tinguin menjar, un entorn més confortable i més segur. Dormir al carrer és molt insegur”

Aquestes són les explicacions que va donar aquest dilluns la representant de la cooperativa Suara, l’empresa que gestiona, per encàrrec de la Generalitat, el centre de primera acollida de Maià de Montcal. Va fer-ho en una reunió oberta convocada per l’Ajuntament del municipi amb les diferents parts implicades. També hi van assistir  representants del consistori, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i els Mossos d’Esquadra; així com la cap de servei de Girona de la Direcció General d’Infància i Adolescència, Sílvia Casellas i Marta Casacuberta, Directora Territorial de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat. Casacuberta va demanar disculpes per com s’han fet les coses en una situació que considera d’emergència.

Maria Casacuberta – Directora Territorial Treball Afers Socials i Famílies: “Tornem a demanar discúlpes ja que hi ha hagut uns mals entesos fruit de l’emergència i del fet que al mes d’agost hi ha poca gent per comunicar. Ja sé que sembla una excusa”.

La sala de plens de l’Ajuntament de Maià va quedar petita per acollir el nombrós grup de veïns que van voler assistir a la trobada informativa, on els seus responsables va explicar públicament el funcionament del centre, situat al Mas Teixidor. Van confirmar que els joves que van arribar el 24 d’agost al poble són menors migrats, sense cap vincle familiar a Catalunya, tutelats per l’administració amb equip de 17 de professionals que s’està acabant de constituir. Durant més d’una hora i mitja de reunió es van viure alguns moments tensos, i al torn de preguntes es va fer evident la diversitat d’opinions entre els veïns, així com el malestar que ha ocasionat en els darrers dies al poble la falta d’informació sobre el servei.

Veïns: “Ho veiem a Alemanya aquests dies, què passa si és fa malament la integració. Sí, es tracta de nois que venen de fora amb situacions molt díficils, tot correcte. I realment entenc la seva situació però s’ha de fer bé”

“Impacta molt. A més sense previ avís ni res”

“Simplement que ningú es pensi que davant de situacions d’emergències humanitàries globals les coses es poden fer de manera ideal, perfecte i seguint tots els reglaments i tot. Això no passa.”

“Si volem ser terra d’acollida, es tracta d’acollir. I crec que aquí hi ha una petita barreja amb integrar, per què jo no sé quina és la funció”

L’alcalde del municipi, Joan Gainza, va qualificar de ‘bunyol’ la gestió del cas que ha fet la Generalitat,  i va donar 30 dies a Suara per presentar un document on s’expliquin tots els detalls del projecte. A partir d’aquí, es crearà una comissió amb representació de totes les parts on es debatrà el futur de l’equipament.

Joan Gainza – Alcalde Maià de Montcal: “Hem decidit proposar una comissió. La Generalitat s’hi ha sumat, la Cooperativa Suara, el poble i l’Ajuntament. A partir d’aquí ens asseurem i aquesta comissió servirà per debatre totes les inquietuds i si és correcte aplicar aquest 1%, un 2% o més o menys.  A partir d’aquí nosaltres analitzarem i el resultat d’aquesta comissió, serà el que nosaltres portem a terme”

La proposta que l’Ajuntament posarà sobre la taula és que Maià només aculli un volum de joves proporcional a l’1% de la població del municipi, és a dir, que es passaria de 20 joves, a 5. El batlle afirma que demanarà que la resta es puguin repartir per altres municipis de la comarca i la demarcació.

Joan Gainza – Alcalde Maià de Montcal: Creiem que a la comarca o a la província hi ha molts més municipis i hi ha d’haver una solidaritat i proporicionalitat de tots aquest menors que entren no tots de cop al poble que aquí al nucli som vora uns 200 o 250 i ens veiem desbordats”

Aquest dimecres Maià de Montcal celebrarà un ple on es confirmaran les conclusions de la reunió. Pel que fa als joves, continuaran a les instal·lacions del centre d’acollida a l’espera d’una decisió definitiva.

x