Olot dedica un carrer a Joan Agustí Surroca, el pioner que va portar l’electricitat a la ciutat l’any 1893

Olot dedica des d’avui mateix un carrer a Joan Agustí i Surroca, en ‘Gridó’. Es tracta de la primera persona que va portar l’electricitat a Olot l’any 1893, i la primera capaç de transportar l’energia des d’un punt diferent des d’on es generava. L’acte de reconeixement coincideix amb el 75è aniversari de la inauguració del cinema Núria, per part del seu nét Joan Agustí Pujol.

Joan Agustí i Surroca seria el que avui dia es coneixeria com a ’emprenedor’. Més conegut com a ‘En Gridó’, va néixer a Batet de la Serra l’any 1848, en una família habituada al medi rural. Però ell optaria per desenvolupar un altre camí allunyat del camp, que el va permetre ser un pioner a tot l’Estat espanyol: va aconseguir la concessió d’un salt d’aigua del Fluvià que abastia a un molí fariner, i anys més tard va reconvertir el molí en una central elèctrica. Així, va ser capaç de fer arribar la llum fins a Olot, Castellfollit de la Roca, Sant Joan les Fonts i Montagut, i ser la primera persona capaç de transportar electricitat lluny del punt on es generava.

Narcís Agustí, besnét de Joan Agustí: “Sorprèn que un home nascut i criat en el món rural se li acudís transformar un molí fariner de Castellfollit en una central elèctrica. Passar del món rural a ser el primer d’Espanya en transportar la corrent elèctrica avui dia se li diria que és un ‘crack’.”

Ara, Olot reconeix el seu mèrit i aportació a la ciutat, i li dedica un carrer. Es troba al barri de Sant Miquel, precisament prop dels Cinemes Gridó, que havien estat propietat dels seus descendents. La inauguració coincideix amb la celebració del 75è aniversari de l’obertura del Cinema Núria, el primer que va estrenar Joan Agustí i Pujol, nét d’en Gridó. Curiosament, va escollir una activitat del tot diferent del seu avi.

Narcís Agustí, besnét de Joan Agustí: “Va triar l’activitat del cinema. Perquè a l’electricitat hi ha molts impagats i al cine es paga sempre abans d’entrar a la sessió. I perquè a l’electricitat sempre has d’estar pendent que hi hagi corrent, i en canvi al cinema un cop acabada la funció te’n vas a dormir tranquil.”

Si bé els Agustí ja no es dediquen a la transportació d’energia, segueixen en el món cinematogràfic: en aquests moments, la seva empresa familiar gestiona 19 complexos amb més de 30.000 butaques a tot Espanya i França, i havien estat propietaris de cinemes tant emblemàtics com els Ultònia de Girona.