El Parc Natural considera que falta observar l’experiència d’altres països per avaluar els escenaris que deixa al medi l’expansió de l’eruga del boix

El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa considera que no es pot aturar l’avenç de les erugues del boix, i la tracta com una  invasió biològica. Segons els tècnics del Parc, falta posar-se en contacte amb els països europeus que van patir la plaga fa una dècada per afrontar la situació natural que deixarà l’acció de les erugues.


És una invasió biològica que viu el seu moment més intens d’explosió demogràfica: és la papallona que surt de les crisàlides de l’eruga del boix, l’espècie que va arribar a la Garrotxa el 2014 i que amenaça en carregar-se els boixos de la comarca. Però el Parc Natural de la Zona Volcànica espera que no s’arribi a extingir la planta a la Garrotxa, i que en un futur disminueixi la presència de les erugues.

Emili Bassols, tècnic del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa: “La situació d’aquest any ha estat espectacular perquè hi havia molt de menjar, i per tant s’han reproduït les papallones de forma exponencial. Quan no hi hagi tant menjar, els individus haurien de disminuir, i esperem que en els propers anys no hi hagi tantes papallones com les que hem tingut aquest 2018”.

De moment, l’administració no ha trobat cap mètode efectiu per aturar el seu avenç, un fet evident a qualsevol punt de llum. El Parc també considera que a nivell particular no es pot fer massa res, davant la multitud de papallones que s’han desenvolupat a la Garrotxa.

Emili Bassols, tècnic del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa: “Encara que nosaltres eliminem unes quantes papallones i erugues, al bosc n’hi ha milions. El que podem fer a nivell particular és relativament poc perquè estem davant d’una situació d’explosió demogràfica”.

Davant la incògnita de quin serà el desenvolupament de l’eruga del boix els propers anys, el Parc afirma que falta fixar-se amb el què ha passat a altres països europeus que han patit la mateixa plaga, com a Alemanya, on l’espècie invasora va arribar el 2006.

Emili Bassols, tècnic del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa: “Aquest escenari futur que preveiem a Alemanya ja l’haurien d’estar vivint: ens hauríem de posar en contacte amb tècnics especialistes d’aquestes zones afectades per veure com ha respost allà la biologia”.

Fins ara, els tècnics del Parc no han detectat que l’eruga del boix afecti a altres espècies naturals del bosc.