Els Bombers demanen precaució a la muntanya davant la previsió d’una bona temporada de bolets

Les pluges d’aquesta primavera han fet que en els darrers mesos menys gent hagi anat a la muntanya i per tant hagi baixat la xifra de persones perdudes. Des del Grup d’Actuacions Especials dels Bombers, el GRAE d’Olot, apunten que aquesta tendència podria revertir-se aquesta tardor, per les recerques a boletaires perduts. És per això demanen precaució a la població.


Des de principis d’any fins al 31 d’agost els Bombers de la Generalitat han realitzat 33 serveis al medi natural a la Garrotxa, de les quals 13 són recerques de persones perdudes. Es tracta de xifres lleugerament inferiors a les del mateix període de 2017. Segons el Grup d’Actuacions Especials dels Bombers d’Olot, el GRAE, que actua en aquests casos, el descens pot venir motivat pel mal temps que ha fet aquesta primavera.

Jordi Martí, Cap GRAE Olot: Ens temem que ha estat perquè ha plogut molt i menys gent ha sortit a la muntanya, per tant per estadística menys gent es perd i menys serveis. Ens temem també que es compensarà per les recerques de boletaires.

Segons dades de mitjans de setembre, enguany ja s’han fet un total de 31 recerques de boletaires a tot Catalunya, una xifra que supera àmpliament les 10 del 2017. En el cas de la Garrotxa, l’any passat no se’n va perdre cap, ni tampoc en el que portem d’any. La previsió d’una bona temporada de bolets, però, fa pensar que podrien sorgir més casos.

Jordi Martí, Cap GRAE Olot: Bàsicament, el bolet va baixat de cota i durant l’any n’hi ha a tot Catalunya. Va per temporades i aquí la Garrotxa quan comencin a haver-hi cistells plens la gent començarà a sortir. Això vol dir que un o altre es perd.

Des del cos de Bombers es recomana anar sempre correctament equipat i tenir en compte una sèrie de consells per evitar riscos.

Jordi Martí, Cap GRAE Olot: “Els bolets si es poden anar a buscar d’hora, millor que a la tarda, de dies et poden trobar molt més fàcilment que de nit. És important anar sempre acompanyat i si es va en grup i hi ha algú que es desorienta fàcilment o és més gran, anar-la vigilant contínuament”

Per últim és important portar sempre telèfon mòbil amb bateria per poder trucar a 112 en cas d’emergència.

 

 

x