La biblioteca d’Olot celebra l’acte de commemoració del seu centenari

Olot va celebrar dissabte l’acte de commemoració del centenari de la biblioteca d’Olot. 100 anys enrere la ciutat inaugurava una de les quatre primeres biblioteques públiques promogudes per la Mancomunitat de Catalunya.

L’efemèride ha tingut lloc a la Biblioteca Marià Vayreda, al centre de la ciutat. Els personatges d’Enric Prat de la Riba (president de la Mancomunitat), Eugeni d’Ors (cap de les Biblioteques Populars) i una bibliotecària es van passejar pel centre de la ciutat tot recreant l’ambient del dia de l’estrena. Eugeni d’Ors va fer el mateix discurs que cent anys enrere va fer la figura per a la inauguració.

L’acte ha comptat amb la presència de diverses personalitats del món de les lletres, com la consellera de cultura, Laura Borràs.

Laura Borràs, consellera de Cultura: “L’any 1920 va venir a Catalunya Jules Romains, escriptor francès, i va quedar fascinat de veure els projectes que havia dut a terme la Mancomunitat cultural. És a dir, com es vertebrava el país a través de la cultura. Per tant, el camí que segueix Olot és molt adequat, perquè ja ve d’aquesta feina de vertebrar”.

L’aniversari també va comptar amb la intervenció de la directora de la biblioteca, Carme Simon, el diputat provincial de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, l’alcalde de la ciutat, Josep Maria Coromines i el regidor de Cultura, Pep Berga, entre altres. A més, l’escriptora Empar Moliner va presentar el seu llibre editat en motiu del centenari.

Empar Moliner, escriptora: “La qüestió més important és quan ets petit poder dir me’n vaig a la ‘biblio’. Aquest diminutiu ho és tot. Tenir una ‘biblio’ al costat de casa i poder anar a fer els deures, o a mirar l’ordinador, o a fer cua per l’ordinador, o a llegir al diari o a llegir un llibre. Jo dic totes les coses que van abans, perquè al final un dia agafes un llibre”.

L’esdeveniment va finalitzar amb un vermut popular al carrer del Pati.