La Garrotxa commemora el primer aniversari de l’1 d’Octubre posant en valor les persones que el van fer possible

El referèndum de l’1 d’octubre de 2017 no hagués estat possible sense les persones que de forma organitzada van vetllar perquè tot el necessari per votar sobre el futur de Catalunya fos a lloc. Tampoc sense les persones que van decidir que era important exercir el seu vot. Conscients d’això, els diferents actes commemoratius del primer aniversari a la Garrotxa han cedit el protagonisme a totes les persones que van fer-ho realitat.

Una xarxa de voluntaris ben organitzada va fer possible que les urnes de l’1 d’octubre arribessin als centres de votació. L’última baula de la cadena van ser els voluntaris que van recepcionar les urnes, guardar-les durant dies a casa i finalment, entregar-les als centres. L’olotí Dani Planàs en va custodiar dues.

Dani Planàs: “Jo guardava les urnes al garatge i aquí al costat hi havia els Mossos d’Esquadra que controlaven el col·legi electoral de l’Escola d’Art, per tant van ser aquí al costat durant tot el matí i dies previs també”.

Les càrregues policials no van arribar a la Garrotxa aquell dia, tot i que alguns municipis van rebre avisos que podien rebre alguna visita. Els pobles van fer l’impossible per preservar el dret al vot, com Les Planes d’Hostoles, que van traslladar l’urna a l’església.

Marc Puig, regidor de Comunicació de l’Ajuntament de les Planes d’Hostoles: “Vam tenir un avís que potser se’ns acostava la policia per evitar que entressin a l’escola i ens requissessin l’urna, va haver-hi gent que va sortir per la finestra. Ens vam plantar amb l’urna a l’església, on encara s’estava acabant de fer missa. Es va acontinuar amb les votacions normals i corrents amb els nervis que hi havia, la tensió que hi havia havent vist ja les garrotades que la Policia Nacional estava fent en col·legis de la nostra demarcació”.

39.896 persones, prop del 70% de la població de la Garrotxa cridada a votar, van creure que era important fer-ho. L’Alba Massanella feia pocs dies que havia complert els 18 anys i tenia clar que volia votar. Amb algun problema derivat dels talls provocats a Internet, va acabar votant al centre de votació de l’Escola Volcà Bisaroques d’Olot.

Alba Massanella: “Vaig decidir anar a votar perquè crec que era una data molt important. Havíem de fer el referèndum i ser independents. Per ser la meva primera votació, era molt important”.

A l’Alba li han encarregat explicar la seva experiència a l’acte d’inauguració de la plaça u d’octubre de 2017 d’Olot. Recorda aquell dia amb emocions enfrontades i amb el convenciment que ho tornarà tantes vegades com sigui necessari.

x