Les prospeccions del jaciment de Can Ring de Besalú determinen que els propietaris de la vil·la romana eren d’un alt nivell adquisitiu

L’equip que treballa al jaciment arqueològic de Can Ring, a Besalú, confirma que al segle I abans de Crist hi existia una vil·la romana gestionada per propietaris d’un alt nivell adquisitiu. Darrerament, s’han trobat pintures murals en habitacions de la zona residencial del jaciment.


Besalú té la única vil·la romana que s’ha trobat a la Garrotxa. Es tracta de la que es va descobrir a Can Ring, al nord-oest del municipi, un jaciment únic perquè no és comú trobar restes romanes d’aquestes característiques allunyades de la costa. A més, els darrers treballs constaten que la vil·la romana situada a l’indret era luxosa. Es tracta d’una masia rural on es produïa vi pensada per exportar a altres parts de l’imperi, on els propietaris probablement gaudien d’un alt nivell adquisitiu.

Joan Frigola, director de les intervencions arqueològiques de Can Ring: “Enguany hem confirmat que tenim una part residencial amb seguretat: tenia una paret pintada amb pintura mural, de diferents colors, un fet associat a un cert luxe. A més, també s’ha trobat tres estances destinades a un treball domèstic, com restes de molins, ganivets i morters que permetrien processar aliments.”

Es creu que la zona de prospeccions podria arribar a tenir 2.000 metres quadrats, i s’espera que el projecte de treball consti de quatre anys prorrogables per tal de desvetllar tot el que amaga el jaciment de Can Ring.

Joan Frigola, director de les intervencions arqueològiques de Can Ring: “Devem tenir descobert un 15-20% sobre la Vil·la, però la gran majoria de reptes que ens ha de plantejar el jaciment probablement encara estan enterrats sota el subsòl”.

Fins a vuit persones treballen en les prospeccions al jaciment de Can Ring de Besalú, que compten amb el suport de l’Ajuntament i la Diputació de Girona.

x