La cuca de llum americana arriba a Europa a través de la Garrotxa

La Garrotxa compta, des de fa uns mesos, amb una nova espècie invasora. Es tracta de la cuca de llum americana, que es suma, així, a la llista de més de 70 espècies de fauna al·lòctona que hi ha a la comarca. Es troba en alguns camps de blat de moro i de moment es desconeix com i perquè hauria entrat a Europa per la Garrotxa i algunes comarques més de la província de Girona. Segons els experts l’espècie no hauria de causar cap mal per les espècies autòctones.


Una nova espècis invasora ha arribat a la Garrotxa. Es tracta d’una cuca de llum americana que s’ha trobat els últims mesos a alguns camps de blat de moro concrets a diversos municipis d ela comarca.

Joan Montserrat, Agrupació naturalista i ecològica de la Garrotxa:”Aquest estiu vam fer el seguiment d’una espècie, perquè ens va trucar un veí d’un municipi de la comarca, dient-nos que s’havien trobat amb una espècies que volava sobre camps de blat de moro i després d’investigar-ho i parlar amb científics, concretament amb en Rafa Carbonell, que és especialista amb artròpodes, vam arribar a la conclusió que és una espècie americana de cuca de llum, que no sabem com ha arribat aquí.”

L’espècie ha tingut una forta presència i protagonisme a la comarca durant l’estiu, quan la cuca es troba en època de reproducció i il·lumina els camps de blat de moro, i la hipòtesi més provable és que hagi arribat a través de la llavor de blat de moro. Encara, però, no es pot saber quan va arribar exactament i quina afectació pot provocar, tot i que en principi no n’hauria de tenir.

Joan Montserrat, Agrupació Naturalista i ecològica de la Garrotxa:”Hi són, el que passa és que elles fan llum durant el període reproductiu, que ha sigut fins a mitjan de setembre, i ara ha deixat de fer llum. Ara deuen estar fent les postes i quedarà la larva.”

És per això que des de l’Agrupació Naturalista de la Garrotxa demana a les institucions ajudes per començar a estudiar el fenomen i saber per què ha arribat primer aquí, ja que és una oportunitat única pel fet que l’espècia ha arribat a Europa a través de les comarques gironines.

A la Garrotxa es calcula que, en total, hi ha 70 espècies de fauna al·lòctona, i ara la cuca de llum es suma, a les altres cinc espècies invasores al·lòctones identificades i estudiades a la comarca: la papallona del boix, el mosquit tigre, la vespa asiàtica, el cranc roig americà i el barb roig. Totes cinc fan mal, d’alguna manera o altra a la fauna o les persones, directament. Els experts segueixen lluitant per acabar amb elles o, almenys, reduir els efectes que produeixen, malgrat sigui complicat aconseguir-ho.