Els ajuntaments garrotxins han de decidir entre dos nous models de gestió de residus abans d’acabar l’any

El Consell Comarcal de la Garrotxa va aprovar inicialment ahir el programa de gestió de residus municipals entre el 2018 i el 2023, encarat a fer pagar l’impost segons el reciclatge que es faci. Els ajuntaments hauran de decidir abans d’acabar l’any a quin de dos models s’acullen, si el porta a porta o sistema de contenidors tancats amb targeta i bosses codificades.


El Consell Comarcal de la Garrotxa va aprovar inicialment ahir el programa de gestió de residus municipals entre el 2018 i el 2023. El programa està plantejat per acabar fent pagar als contribuents l’impost d’escombraries segons el reciclatge que facin, amb la voluntat última d’augmentar el tant per cent de residus seleccionats. La Garrotxa és la primera comarca de la demarcació de Girona a seleccionar residus, amb un índex del 37%, tot i que, segons la Comissió Esuropea, d’aquí a dos anys s’hauria d’arribar al 50% de reciclatge. Dels quatre models provats els darrers mesos, el Consell Comarcal ha determinat que els més eficients són dos, el porta a porta i el sistema de contenidors tancats amb targeta i bosses codificades. Abans d’acabar l’any, els ajuntaments hauran de decidir a quin model s’acolliran. Segons el president del Consell Comarcal, Joan Espona, el sistema de contenidors tancats sembla, d’entrada, més eficient per controlar qui recicla més i menys, i no comporta les inversions de personal i nous vehicles que precisa el porta a porta.

Joan Espona, president del Consell Comarcal de la Garrotxa: “El porta a porta semblava que era la panacea i es va demostrant cada vegada que llocs que feien el porta a porta van a l’altre model que estem implantant, el de contenidors amb targeta i bosses codificades. Molts que anaven en la línia del porta a porta ara es passen ja a aquest model”.

Per una qüestió de costos, l’any vinent Argelaguer i Santa Pau s’acolliran a una prova pilot amb el model de contenidors tancats que s’obren amb targeta, juntament amb repartiment de bosses codificades als veïns. Durant aquell any no s’aplicaran variacions a l’impost, però la voluntat és la de començar a aplicar els models el 2020. El punt de l’ordre del dia va comptar amb el vot favorable d’Esquerra, l’abstenció del PSC i el vot en contra de la CUP.

Narcís Feixas, portaveu d’ERC al Consell Comarcal: “S’estan fent proves pilot i jo en tinc coneixement perquè el meu poble les està fent. Va pel tema de pagament per generació, que és el que ens ocupa, per tant hi votem a favor”.

Josep Guix, portaveu del PSC al Consell Comarcal: “Voldríem aprofundir més en les explicacions tècniques del SIGMA i ens abstenim, no ho tenim massa clar”.

Raül Massanella, portaveu de la CUP al Consell Comarcal: “Tenir pobles veïns que un potser faci el porta a porta i l’altre els contenidors xipats ens sembla que és un error d’entrada que a més a més fa que els costos siguin molt diferents. per altra banda, llegint el que hem pogut al document, també trobem molt pobre la proposta de comunicació i sensibilització”.

L’equip de govern del Consell Comarcal té clar que el programa és només una baula per millorar la selecció de residus de la Garrotxa. L’altra és la construcció de la planta de triatge al polígon de Poliger de Sant Jaume de Llierca, que té l’escull de l’interès d’ampliació d’una empresa en el sector. El president del consell es remet al Pla Especial aprovat per fer-la efectiva i recorda que la corporació compta amb una dotaciód e 20 milions per part de l’Estat, que s’haurien de poder assignar en els propers quatre anys. Espona diu que, en tot cas, l’última paraula la tindrà la conselleria de Territori i Sostenibilitat té l’última paraula.