Olot acull l’exposició ‘Presos polítics a l’Espanya contemporània’ de Santiago Sierra, censurada en l’última edició d’ARCO

L’Hospici d’Olot acull fins aquest diumenge una rèplica de l’exposició ‘Presos polítics a l’Espanya contemporània’, de Santiago Sierra i censurada durant la Fira ARCO de Madrid el passat mes de febrer. La mostra, difosa per Òmnium Garrotxa, estarà acompanyada d’una taula rodona al Casal Marià on es debatrà sobre la vulneració de drets democràtics a l’Estat Espanyol.


Són un cúmul de cares pixelades, però cada una d’elles representen un exemple dels presos polítics que hi ha hagut a l’estat espanyol després de la transició, segons l’artista Santiago Sierra. És la mostra ‘Presos polítics a l’Espanya contemporània’, que es pot veure aquests dies a Olot. Hi trobem 74 detinguts relacionats amb casos d’Andalusia, Madrid, Euskadi, Galícia o Catalunya. Entre ells es poden veure els casos dels presos polítics en relació amb el procés independentista, però també hi ha anarquistes, periodistes i altres exemples que van expressar-se de forma contrària a la dinàmica política de l’estat.

Núria Batallé, presidenta d’Òmnium Garrotxa: “Denuncia la vulneració de drets que s’està visquent a l’Estat Espanyol. Està dins la filosofia de l’Estat que si ho amaguem no existeix”.

Per aquest motiu, la mostra va patir la censura a la Fira d’Art Contemporani de Madrid, ARCO, la més important de l’estat; tot i que després es va tornar a exposar per la polèmica generada, la seva retirada va alimentar el debat sobre la llibertat d’expressió a Espanya. Òmnium Garrotxa, l’encarregada de portar la mostra fins a Olot amb la campanya ‘Demà pots ser tu’, també vol debatre com ens afecta la limitació de drets, amb una taula rodona amb periodistes i advocats que tindrà lloc divendres a les set de la tarda al Casal Marià.

Núria Batallé, presidenta d’Òmnium Garrotxa: “Es posarà sobre la taula aquesta repressió i vulneració de drets democràtics de l’Estat Espanyol que posa a tothom en el punt de mira, i que ens provoca l’autocensura”.

L’exposició, una rèplica de l’original de Santiago Sierra, es