La proposta de pressupost per al 2019 a Olot queda rebutjada al ple amb els vots en contra d’ERC, el PSC i la CUP

La proposta de pressupost de l’Ajuntament d’Olot presentada per al 2019 ha quedat aquest dijous a la tarda rebutjada al ple del consistori, amb els vots favorables de l’equip de govern i Olot En Comú, que ha valorat les partides incloses per al projecte de la piscina coberta i els plans de millora dels barris, i els vots en contra d’Esquerra, que ha argumentat que l’espai cràter no permetrà alliberar la ciutat financerament, el PSC i la CUP, que han criticat formes i partides assignades. Els grups s’han emplaçat a seguir-ho debatent.


La presentació del pressupost al ple d’Olot guardava encara algunes notícies, a banda dels 35 milions de consolidat, les dificultats per dissenyar-lo, els beneficis per la reducció de l’endeutament, la puja de l’aportació d’un 91% més per als centres educatius des del 2012 o d’un 132% per a la millora de l’ocupació des del mateix any.

Estanis Vayreda, regidor de Promoció de la Ciutat a l’Ajuntament d’Olot: “Posarem en funcionament el Pacte per promoure la formació professionalitzadora i ocupació, un pacte en què hi haurà l’administració, centres de formació, empreses i sindicats i que ja està en dansa. Em sembla que és el proper 19 de novembre que el posarem en marxa”.

Josep Galis, regidor de Serveis Generals de l’Ajuntament d’Olot: “Incorporem a finals d’aquest mes un nou agent [de policia] que ja quedarà fixat com a plantilla per al proper any”.

Montse Torras, regidora d’Hisenda de l’Ajuntament d’Olot: “Una nova plaça de policia val 42.000 euros”.

A banda del 15% de més destinat a les polítiques d’habitatge, el regidor de Serveis Generals ha anunciat que el 2019 es treballarà en el nou Pla Local d’Habitatge.

Josep Gelis, regidor de Serveis Generals de l’Ajuntament d’Olot: “Està previst en aquesta àrea d’habitatge per al 2019 iniciar la renovació del Pla Local d’Habitatge”.

L’anunci ha sorprès gratament al regidor d’Olot En comú, que ja havia decidit, juntament amb els companys de partit, votar a favor dels pressupostos, sobretot per dues partides que havia demanat i que han estat incloses al pressupost.

Xavier García, regidor Olot En comú: “Es va plantejar la possibilitat de la piscina municipal coberta, aquests 75.000 euros per redactar el projecte. […] L’altra ha estat l’increment dels PIAMs de Sant Miquel i del Nucli Antic, de 150.000 euros a 200.000. Això és un increment del 33%”.

Esquerra, en canvi, ha votat en contra i no s’ha abstingut, com els darrers anys, obligat, segons ha expressat, per la cotilla que l’Espai cràter representarà per a la ciutat. Segons el seu criteri, el projecte no permetrà desplegar degudament els plans que sí que tenen el suport del grup i que no s’han pogut acomplir en alguns punts, com són els plans de millora de Sant Miquel i el Nucli Antic o el Pla d’Energies Sostenibles.

Anna Barnadas, portaveu d’ERC a l’Ajuntament d’Olot: “Si que entenem que l’Espai Cràter, que és un projecte que nosaltres no trobem prioritari d’alguna manera important, el que farà és que tots aquests programes que nosaltres sí que hem assumit per als ciutadans d’aquesta ciutat, no es puguin realitzar”.

Estanis Vayreda, regidor de Promoció de la Ciutat de l’Ajuntament d’Olot: “En tot aquest temps, ni una paraula en contra de l’Espai Cràter. Casualment, de cop, ara és un projecte que per a vostès no és prioritari”.

La CUP ha explicat el seu vot negatiu perquè aquest no és el seu model de pressupost per costos, participatiu, municipalista i transparent, i perquè inclou partides per a projectes que no comparteixen.

Anna Descals, portaveu de la CUP a l’Ajuntament d’Olot: “L’alcalde aquests dies ens parlava de responsabilitat mitjançant els mitjans de comunicació. Nosaltres li diem que la responsabilitat també és la seva, en el sentit que portem quatre anys d’una majoria absoluta amb els socialistes on potser han mancat aquests espais de poder negociar i pactar i ara de cop i volta, com que no saben si se’ls aprovaran els pressupostos, ens vénen esverats”.

El PSC s’ha mostrat crític amb la despesa de personal, la partida per als centres educatius, que considera insuficient, inversions que no apareixen i d’altres que no sorgiran del propi pressupost.

Jaume Mir, regidor del PSC a l’Ajuntament d’Olot: “La responsabilitat del nostre grup crec que l’hem demostrat sobradament en aquests anys. Crec que és la primera o potser la segona vegada, com a molt, que votem en contra d’un pressupost de l’Ajuntament. Hem format part de l’equip de govern precisament per donar estabilitat. En aquest moment no ens sentim còmodes amb aquest pressuposto i per tant el votarem en contra. […] Estem oberts a continuar parlant”.

Josep Maria Corominas, alcalde d’Olot: “He entès el missatge i de veritat que continuarem treballant. […] I els torno a demanar responsabilitat a tots. Ens fa falta només una abstenció. No castiguen a l’equip de govern, castiguen a la ciutat i a l’Ajuntament”.

La proposta de pressupost va quedar ahir finalment rebutjada, amb els vots favorables del PDeCAT i Olot En comú i els vots en contra d’Esquerra, el PSC i la CUP.

Deixa un comentari